Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα.

(Άγιος Ιωάννης Κασσιανός ο Ρωμαίος.)







Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)



"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Αν είναι αλήθεια είναι μία μεγάλη ανακάλυψη. Βρέθηκαν τα Βιβλικά Σόδομα στην Ιορδανία;


Οι ειδικοί ερευνούν την περιοχή Ταλ ελ Χαμάαμ στην Ιορδανία και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα λείψανα μίας τεράστιας πόλης που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού ταιριάζουν με τη βιβλική περιγραφή της πόλης, που σύμφωνα με τις Γραφές καταστράφηκε από τον Θεό ως τόπος ακολασίας.

Όχι μόνο είναι η μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού, όπως περιγράφεται στη Βίβλο, αλλά χρονολογείται επίσης μεταξύ 3500 και 1540 π.Χ. και φαίνεται να εγκαταλείφθηκε ξαφνικά.

H πλειονότητα των αναφορών για τα Σόδομα και τα Γόμορρα εμφανίζονται στο βιβλίο της Γένεσης. Οι δύο πόλεις ήταν βασίλεια στην πεδιάδα του Ιορδάνη ποταμού, βόρεια από τη Νεκρά Θάλασσα και περιγράφονται στη Βίβλο ως ανθισμένα, καταπράσινα και με πολλά νερά.

 
Συγκριτικά, το τεράστιο Ταλ ελ Χαμάαμ, χρονολογείται μεταξύ 3500 και 1540 πΧ και το γεγονός ότι τα Σόδομα αναφέρονταν ως η μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή – 5 με 10 φορές μεγαλύτερα από τις άλλες πόλεις- το καθιστούν μια προφανής επιλογή.

Ο Στιβ Κόλινς από το Πανεπιστήμιο Τρίνιτι νοτιοδυτικά του Νέου Μεξικού, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ανασκαφής είπε στο Popular Archaeology ότι το Ταλ ελ Χαμάαμ ήταν μία «τερατώδης» σε μέγεθος πόλη σε σύγκριση με άλλες στην περιοχή την ίδια περίοδο.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η πόλη που ανακάλυψαν είναι τα Σόδομα καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ευδοκίμησε στις όχθες του ποταμού Ιορδάνη και ήταν ένας σημαντικός εμπορικός δρόμος, όπως περιγράφεται στη Βίβλο. Περαιτέρω στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς είναι ότι το Ταλ ελ Χαμάαμ ξαφνικά εγκαταλείφθηκε σε κάποιο χρονικό σημείο προς το τέλος της Μέσης Εποχής του Χαλκού.

 
 
«Το Ταλ ελ Χαμάαμ ταιριάζει με την περιγραφή του χώρου όπου βρισκόταν Σόδομα σύμφωνα με τη Βίβλο, ως η μεγαλύτερη πόλη της εύφορης ανατολικής περιοχής Κικάρ. Έτσι, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, αν ήθελε κανείς να βρει τα Σόδομα, θα έπρεπε να αναζητήσει την μεγαλύτερη πόλη που υπήρχε στην περιοχή αυτή κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού, την εποχή του Αβραάμ. Όταν ερευνήσαμε την περιοχή, το Ταλ ελ Χαμάαμ ήταν μια προφανής επιλογή, δεδομένου ότι ήταν πέντε έως 10 φορές μεγαλύτερο από τις άλλες πόλεις της Εποχής του Χαλκού σε όλη την περιοχή, ακόμη και εκείνες που βρίσκονταν πέρα από τον Ιορδάνη ποταμό»

Η ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης περιγράφει πώς ο Θεός κατέστρεψε τους «κακούς αμαρτωλούς» των Σοδόμων με φωτιά και θειάφι. Και οι δύο πόλεις έχουν χρησιμοποιηθεί ως μεταφορές για τηνφαυλότητα και την ομοφυλοφιλία.

Ο Δρ Κόλινς εξηγεί ότι η πόλη εγκαταλείφθηκε στο τέλος της Εποχής του Χαλκού, ίσως μετά από ένα σεισμό, αλλά άλλοι εμπειρογνώμονες προτείνουν ότι η ερήμωση έγινε μετά από πτώση αστεροειδούς, που ερμηνεύθηκε ως θεϊκή οργή. 

Πηγή: stoxos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνώστες