Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα.

(Άγιος Ιωάννης Κασσιανός ο Ρωμαίος.)







Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)



"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Υποδούλωση τών φιλοσόφων από τους Πολυθεϊστές.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTAUUSOwVoHDq4R8ISbtngliVF3N3s8vmSQdEMXr2X6UAz4zzzLNpaOm99q39tqSRyBg_cKnevkyS0N1zid6QJ6-9W6qC8-hoh6Lqz0ANcKR3bSwxXOW5a1fWYq7N6uEoW5MoVSBAicoE/s640/%CE%A0%CE%BB%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82+%5B2%5D.jpg

 Προτομή του μέγα Φιλοσόφου Πλάτωνος.

Ο Πλάτων είχε το 388 π.Χ. μια δυσάρεστη περιπέτεια. Είχε πάει στην Σικελία να επισκεφθεί τον Διονύσιο των Συρακουσών. Επειδή όμως δεν άρεσε στον τύραννο, τον επεβίβασαν δια της βίας σε ένα πλοίο της Σπάρτης, του οποίου ο πλοίαρχος τον μετέφερε στην Αίγινα όπου τον πούλησε ως δούλο. Ευτυχώς κάποιος Κυρηναίος τον εξαγόρασε και έτσι μπόρεσε να επανέλθει στους φίλους του και την φιλοσοφία.

 http://eranistis.net/wordpress/wp-content/uploads/2013/07/anti.png
 
Διογένης ο Κυνικός, τόλμησε να πει στον βασιλέα του, Αλέξανδρο τον Μέγα, να κάνει πιο 'κει γιατί του έκρυβε τον Ήλιο. Όταν τον ρώτησε ο Μέγας Αλέξανδρος αν τον φοβάται του είπε ο Διογένης, ''είσαι καλός ή κακός βασιλιάς''; Ο Άλέξανδρος του απάντησε είμαι καλός'' και έλαβε την απάντηση, είναι δυνατόν να φοβάμαι κάτι καλό; Τότε ο βασιλέας Αλέξανδρος είπε το γνωστό, ''αν δεν ήμουν ο Αλέξανδρος θα ήθελα να είμαι ο Διογένης.
 
Ο Διογένης ο Κυνικός εξορίστηκε και πουλήθηκε ως δούλος, ο Βίων ο Βορυσθενίτης πουλήθηκε ως σκλάβος, ο Μουσώνιος Ρούφος εξορίστηκε στην Γυάρο και μετά εξαναγκάστηκε σε καταναγκαστική εργασία κατά την προσπάθεια ανοίγματος της διώρυγας της Κορίνθου από τον Νέρωνα, ο Επίκτητος, του οποίου το «Εγχειρίδιον» βρίσκει ευρεία διάδοση στα Χριστιανικά μοναστήρια, πουλήθηκε ως δούλος στην Ρώμη και είχε σπασμένο πόδι από τον αφέντη του κατά τα χρόνια της δουλείας του.

Επίσης επί Ρωμαϊκής Εθνικής Αυτοκρατορίας υπήρχε διαχωρισμός στις κατηγορίες των δούλων, π.χ. ο Γάιος πουλούσε φιλοσόφους, μουσικούς και λογίους.

Τόσο τιμούσαν λοιπόν τη μόρφωση και τη φιλοσοφία οι αρχαίοι Παγανιστές.

Πηγή: oodegr.co

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνώστες