Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα.

(Άγιος Ιωάννης Κασσιανός ο Ρωμαίος.)







Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)



"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Ο άγιος Δημήτριος ο Μοσχοβίτης.

Το άγιο παιδί Δημήτριος ο Μοσχοβίτης, ο Θαυματουργός και το άφθαρτο λείψανό του (+15 Μαίου).
 
 
Γιος του Ιβάν Δ’ του Τρομερού και αδελφός του τελευταίου τσάρου της δυναστείας των Ρούρικ, Θεόδωρου Ιβάνοβιτς, ο Δημήτριος γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1581.
 

Μετά τον θάνατο του Θεόδωρου κλήθηκε να τον διαδεχθεί, αλλά όντας μόνο εννέα χρονών και έχοντας κλίση προς την πνευματική ζωή μάλλον, παρά προς την διακυβέρνηση, οι υποθέσεις του κράτους ανατέθηκαν στον βογιάρο Μπόρις Γκοντούνωφ.
 
 
Ο φιλόδοξος, όμως, αυτός άνθρωπος δεν μπορούσε να αρκεστεί στην αντιβασιλεία και σχεδίαζε να απαλλαχθεί από τον νόμιμο διάδοχο του θρόνου.

Έτσι, στις 15 Μαΐου του 1591, έβαλε αδίστακτους ανθρώπους του να τον φονεύσουν στο Ούγκλιτς, όπου ζούσε ο πρίγκιπας με την οικογένειά του.
 
 
 
Στις 3 Ιουνίου 1606, τα λείψανά του, που είχαν μεταφερθεί στην Μόσχα για να αποκαλύψουν την άπατη του ψευδο-Δημητρίου, βρέθηκαν άφθορα και επιτέλεσαν πολλά θαύματα, ιδιαίτερα στην ίαση παιδιών. 

Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπό ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου, εκδ. Ίνδικτος, τόμος ένατος (Μάιος), σελίδα 187.

Πηγή: proskynitis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνώστες