Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα.

(Άγιος Ιωάννης Κασσιανός ο Ρωμαίος.)







Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)



"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Άγιος νέος ιερομάρτυρας Γαβριήλ, +5 Οκτωβρίου 1959.

Ο αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, κατά κόσμον Ιβαν Ιγκόσκιν, γεννήθηκε το 1888 στην περιοχή Σοσνόκοβα της Πένζας. Ο Ιβάν ήταν ο μεγαλύτερος γιος ενός αγρότη. Οι γονείς του αισθάνθηκαν την ανάγκη να δώσουν στα παιδιά ευκαιρίες για εκπαίδευση και ο Ιβάν έπρεπε να πάει στο σχολείο κάθε μέρα περπατώντας 10 χιλιόμετρα. Έχοντας μάθει να διαβάζει, το αγόρι άρχισε να αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του στην προσευχή.
 
Ξεκίνησε την ιερατική του διακονία στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος στο Ποκρόβσκι. Το 1922 πήγε στην Μόσχα μαζί με τον πατριάρχη Τύχωνα και ήταν ιερέας στην Μονή των Αγίων Μάρθα και Μαρία στην Μόσχα. Το 1926 οι μπολσεβίκοι έκλεισαν την μονή.
 
Το 1929 εκάρη μοναχός με το όνομα Γαβριήλ και λειτούργησε στον ναό του Αγίου Νικολάου στο Πιζχαχ μέχρι που κατέλαβαν τον ναό οι «ανανεωτές».
 
 
Τον βρίσκουμε στον ναό της Αναστάσεως στο Καντάσι μέχρι το 1931 οπότε συνελήφθη για πρώτη φορά από τους μπολσεβίκους. Συνελήφθη συνολικά τέσσερις φορές αλλά τίποτα δεν μπορούσε να κάμψει την πίστη του στον Χριστό παρά τα βασανιστήρια και τις κακουχίες. 
 
 
Φωτογραφία του αγίου από τα αρχεία της κρατικής ασφάλειας της Σοβιετικής Ένωσης.
 
Όταν δεν ήταν στην φυλακή ζώντας σε πολύ δύσκολες συνθήκες λειτουργούσε και καθοδηγούσε πνευματικά τα πνευματικά του τέκνα. Ο Θεός του έδωσε το διορατικό αλλά και το θαυματουργικό χάρισμα. Άφησε στις μελλοντικές γενιές μια τεράστια πνευματική κληρονομιά. 
 
Λίγο πριν τον θάνατό του οι κομμουνιστικές αρχές κατέσχεσαν το σπίτι του. Τελικά τον φιλοξένησε μια αγία ψυχή η Ευδοκία. Τρεις ημέρες πριν πεθάνει μέσα σε ένα ασυνήθιστο φως είδε τον Χριστό και συνομίλησε μαζί Του. Εκοιμήθη ειρηνικά στις 5/18 Οκτωβρίου 1959. 
 
 
Το 2000 βρέθηκε το λείψανό του άφθαρτο. Σήμερα βρίσκεται στον Ι. Ν. του Αγίου Νικολάου στο Ντιμιτρόβγκραντ.

Πηγή: proskynitis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνώστες