Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα.

(Άγιος Ιωάννης Κασσιανός ο Ρωμαίος.)







Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)



"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Άγιος Αμβρόσιος Τσελάϊα, Πατριάρχης Γεωργίας, +16 Μαρτίου 1927.

 
 
Ὁ Ἅγιος Ἀμβρόσιος Τσελάϊα, γεννήθηκε τὸ ἔτος 1861 στὸ χωριὸ Μαρτβίλι τῆς ἐπαρχίας Σαμαγκρέλο τῆς Γεωργίας. Σπούδασε στὸ ἐκκλησιαστικὸ σεμινάριο τῆς Τυφλίδος καὶ στὴν ἐκκλησιαστικὴ ἀκαδημία τοῦ Καζάν.

 
 
Μόνασε στὴ μονὴ τοῦ Σελίσκι καὶ τὸ 1906 ἔγινε ἡγούμενος τῆς μονῆς τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Βαπτιστοῦ. Στὶς 14 Ὀκτωβρίου 1921 ἐξελέγη Καθολικὸς Πατριάρχης Γεωργίας καὶ ποίμανε τὸ ποίμνιό του θεοφιλῶς. Στις 7 Φεβρουαρίου 1922 ο Άγιος Αμβρόσιος απέστειλε υπόμνημα προς τη Διάσκεψη της Γένοβας , στο οποίο περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε η Γεωργία μετά την εισβολή του Κόκκινου Στρατού. Το υπόμνημα αυτό περιείχε μια διαμαρτυρία εκ μέρους του λαού της Γεωργίας, ο οποίος στερούνταν των δικαιωμάτων του, κατά της σοβιετικής κατοχής και ζητούσε την παρέμβαση της πολιτισμένης ανθρωπότητας ενάντια στις βιαιοπραγίες του καθεστώτος των Μπολσεβίκων.
 
Τον Φεβρουάριο του 1923 , ο Πατριάρχης Αμβρόσιος και όλα τα μέλη της Πατριαρχικής Συνόδου συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Τον Μάρτιο του 1924 οι σοβιετικές αρχές οργάνωσαν μια ταπεινωτική ανοιχτή δίκη. Όλοι οι ιερείς που συνελήφθησαν μαζί με τον πατριάρχη, έδειξαν την αλληλεγγύη τους προς τον Αμβρόσιο, ο οποίος ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για τις πράξεις του.


 
Τα τελευταία του λόγια σχετικά με τη διαδικασία ήταν: «Η ψυχή μου ανήκει στον Θεό, η καρδιά μου είναι η χώρα μου και το σώμα μου να το κάνουν ό,τι θέλουν οι δήμιοι. Τελικά δεν καταδικάστηκε σε θάνατο όπως αναμενόνταν αλλά σε 8ετή κάθειρξη. Απελευθερώθηκε το 1926 και εκοιμήθη στην Τιφλίδα στις 16/29 Μαρτίου 192.

Πηγή: proskynitis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνώστες