Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα.

(Άγιος Ιωάννης Κασσιανός ο Ρωμαίος.)







Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)



"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Τι είναι και ποιά είναι τα "κωλύματα" Ιερωσύνης;

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος Ιερέας είναι:

α. Να είναι Χριστιανός Ορθόδοξος.
 
β. Να έχει νόμιμη ηλικία (όπως αυτή ορίζεται στο “Πηδάλιον”, στον Α’ κανόνα των Αγίων Αποστόλων, στον ΙΔ’ της στ’ Οικουμεν. Συνόδου, στον ΙΑ’ της εν Νεοκαισαρεία τοπικής Συνόδου).
 
γ. Να διακρίνεται για την ορθόδοξη πίστη του.
 
δ. Να είναι αρτιμελής και να μην πάσχει ψυχικώς.
 
ε. Να μην έχει προγαμιαίες σχέσεις, έστω και με αυτήν ακόμη την αρραβωνιαστικιά του, και εντός του γάμου να μην έχει παρά φύση σχέσεις, αλλά και κάθε άλλη έξω από τον γάμο του ερωτική επαφή, όπως είναι η πορνεία, η μοιχεία, η αρσενοκοιτία..

Άλλα κωλύματα Ιερωσύνης είναι: Η Αποστασία από την πίστη, η Αίρεση, ο φόνος, ο Ευνουχισμός, η Πορνεία η Μοιχεία, η Αρπαγή γυναικός, η Αθεμιτογαμία, η Διγαμία, η Φαρμακεία, η Μαντεία, η Γοητεία, η Ψευδομαρτυρία, η Τυμβωρυχία, η Ιεροσυλία.

Είναι επίσης τελείως ανεπίδεκτα οικονομίας τα κωλύματα Ιερωσύνης.

Δεν επιτρέπεται δηλαδή σε καμμιά περίπτωση να δοθή συμμαρτυρία, για να προσέλθη στις τάξεις της Ιερωσύνης κάποιος, που έχει κάποιο κώλλυμα.
 
Πηγη: orthodoxanswers.gr
 
(Σχόλιο Εγκολπίου: Σήμερον δυστυχώς αντικρίζουμε το φαινόμενο να γίνονται χειροτονίες Κληρικών, άνευ νομίμου ηλικίας και υφισταμένων πολλών άλλων κωλυμάτων Ιερωσύνης. Αυτά τα περιστατικά, είναι πια καθεστώς όχι μόνο στο χώρο του νεοημερολογητικού αλλά και του παλαιοημερολογητικού οικουμενισμού.
 
Στο χώρο των οικουμενιστών παλαιοημερολογιτών της Ελλάδος είχαμε το πρωτοφανές περιστατικό χειροτονίας Επισκόπου σε ηλικία 29 ετών! Οι αντικανονικές χειροτονίες παρ' ηλικίαν είναι τόσο συχνές που ακόμα και Διακόνους 19 ετών συναντήσαμε κατά το παρελθόν, Ιερείς 21, 22 ετών και 24 ετών!
 
Η Εκκλησία των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών Ελλάδος η υπό τον Πρόεδρον αυτής, Μητροπολίτη Θηβών κ. Χρυσόστομο Τζάνη, δεν χειροτονεί Κληρικούς με οποιοδήποτε κώλυμα και δεν αναγνωρίζει ουδεμία οικονομία σε τέτοια θέματα, αφού οικονομία δεν υφίσταται από το ίδιο το πνεύμα των Ιερών Κανόνων. Γι΄αυτό και διαθέτει μόνο έξι Ιερείς για την Ελλάδα και έναν Ιερομόναχο για την εξωτερική ιεραποστολή της στην Ανατολική Ευρώπη.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνώστες