Η απληστία τυραννεί, η πλεονεξία καταδυναστεύει, το ψέμα υπερηφανεύεται, η εμπιστοσύνη προς τους άλλους χάθηκε, η αλήθεια εγκατέλειψε την γη.

(Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.)Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015

Ελληνίδα Μάνα λίγο πριν την εκτέλεση.

Για την ιστορία αναδημοσιεύουμε μία τραγική στιγμή που έπιασε ο φωτογραφικός φακός κατά την περίοδο της Κατοχής, 1941-44. Έχει γίνει υποχρεωτική συγκέντρωση όλων των αντρών των Καλαβρύτων και μία Ελληνίδα που έχει το άντρα της, τον αδελφό της και τα παιδιά της μέσα στο πλήθος, τολμά και πλησιάζει τους ένοπλους Γερμανούς, κοιτάζοντας έναν εξ αυτών στα μάτια.
 
Το βλέμμα της δεν περιγράφεται. Όλα τα συναισθήματα μέσα σε δύο μάτια θαρραλέα, που δεν φοβούνται την εξουσία του δυνάστη Γερμανού, ο οποίος δεν δίστασε να δολοφονήσει 696 Έλληνες ένα πρωϊνό Κυριακής. Οι συγκεντρωμένοι άντρες κοιτάζουν θα λέγαμε με δέος την Μάνα, Σύζυγο και Αδελφή. Πράγματι ο θαυμασμός τους και η απορία τους για το θάρρος της είναι ολοκάθαρα.

Τέτοιες ήταν οι Ελληνίδες Μάνες κάποτε. Άξιες χειροφιλήματος ιερού.

http://www.athenspress.gr/wp-content/uploads/2011/12/ektelesis.jpg

Πηγή φωτογραφίας: athenspress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνωστες