Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα.

(Άγιος Ιωάννης Κασσιανός ο Ρωμαίος.)







Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)



"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ἕνας ἄνθρωπος σταματᾶ ἕνα βάρβαρο ἔθιμο!

Ἅγιος Τηλέμαχος ὁ μονομάχος (1η Ἰανουαρίου). Ἕνας ἄνθρωπος σταματᾶ ἕνα βάρβαρο ἔθιμο!

 
Πρέπει να θυμηθούμε μία εντυπωσιακή πράξη που συνδέεται με την ιστορία της Εκκλησίας. Μια πράξη που έθεσε τέρμα σε ένα άγριο έθιμο, που για αιώνες θεωρούνταν ισοδύναμο της ψυχαγωγίας του ρωμαϊκού κόσμου. Και αυτό δεν ήταν παρά το έθιμο της μονομαχίας, σύμφωνα με το οποίο κάποιοι άνθρωποι (δούλοι συνήθως) μονομαχούσαν μεταξύ τους – κατά κανόνα μέχρι θανάτου – κάτω από τις επευφημίες ενός εκστασιασμένου από το αίμα πλήθους.

Όλα αυτά έμελλε να σταματήσουν χάρη στη γενναιότητα ενός και μόνο ανθρώπου. Ο μοναχός Τηλέμαχος, καταγόμενος από την Ασία, δεν άντεχε πλέον σε μια κοινωνία που ήθελε να θεωρείται χριστιανική, να περιλαμβάνει στους κόλπους της μία τόσο απάνθρωπη συνήθεια. Αγανακτισμένος, λοιπόν, εισήλθε την 1η Ιανουαρίου του 404 μ.Χ. στο Κολοσσαίο, απαιτώντας την άμεση διακοπή της «παράστασης», στο όνομα Του Χριστού. Εξαγριωμένο το πλήθος, άρχισε να τον αποδοκιμάζει και μέσα σ’ αυτό το πανδαιμόνιο, ένας μονομάχος τον κτύπησε άσχημα και τον έριξε στο έδαφος. Ο μοναχός δεν το έβαλε κάτω, μάζεψε τις δυνάμεις του, σηκώθηκε και επανέλαβε τα ίδια. Οργισμένος ένας άλλος μονομάχος, έσυρε το ξίφος του και τον θανάτωσε.

Το πλήθος, αιφνιδιασμένο από την τροπή που πήραν τα πράγματα, σιώπησε έξαφνα και θορυβημένο άρχισε να εγκαταλείπει το στάδιο. Η πράξη του Τηλέμαχου δημιούργησε αίσθηση σε όλη τη Ρώμη και τρεις μέρες αργότερα ο αυτοκράτορας Ονώριος, επηρεασμένος από τον αντίκτυπο της θαρραλέας και ηρωικής πράξης του Τηλεμάχου, εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγορεύονταν στο εξής η συνήθεια των μονομαχιών.
 
Με την πράξη του αυτή, σηματοδοτήθηκε η στροφή της κοινωνίας προς τον ασπασμό των χριστιανικών πολιτισμικών ιδεωδών. Ο άγιος Τηλέμαχος τιμάται την 1η Ιανουαρίου. Άγιε Του Θεού πρέσβευε υπέρ ημών!

Πηγή: hristospanagia3.blogspot.gr
 
(Σχόλιο Εγκολπίου: Κάποιοι συκοφάντες του Χριστιανισμού, λασπολογούν ως αδύναμα όντα εναντίον της μόνης Αληθινής Πίστεως, και μέσα στα πολλά παραμύθια που λένε σε αδαείς και άσχετους με την παγκόσμια προσφορά του Χριστιανισμού στην Ανθρωπότητα, λένε πως ο Χριστιανισμός έκανε τον Άνθρωπο σκλάβο, δειλό, φοβισμένο και άλλα ψευδή και συκοφαντικά. Μία μικρή απόδειξη του τί είναι ικανός να κάνει μόνο ένας Χριστιανός φαίνεται και από το παραπάνω παράδειγμα του Αγίου Τηλεμάχου, που μόνος του κατάφερε να διαλύσει την νοοτροπία αιώνων γύρω από το απάνθρωπο έθιμο των μονομαχιών. Όταν αγωνίζεσαι και ξέρεις ότι σε περιμένει ο Παράδεισος δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα... Οι εχθροί των Χριστιανών το ΄χουν λησμονήσει αυτό. Κακώς.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνώστες