Η απληστία τυραννεί, η πλεονεξία καταδυναστεύει, το ψέμα υπερηφανεύεται, η εμπιστοσύνη προς τους άλλους χάθηκε, η αλήθεια εγκατέλειψε την γη.

(Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.)Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012

Χειρόγραφο γραμμένο από το χέρι του Αγ.Σεραφείμ του Σαρώφ!

Το 2006 δημοσιεύθηκε η φωτογραφία του αντιγράφου ενός χειρόγραφου το οποίο περιέχει πνευματικές συμβουλές γραμμένες από το χέρι του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ (+1833). Αυτή απευθυνόνταν στον νεαρό ιερομόναχο Αντώνιο (1792-1877) ο οποίος τακτικά επισκεπτόταν και συμβουλευόταν τον Άγιο.

Το 1831 ο Άγιος Φιλάρετος,Μητροπολίτης Μόσχας, διάλεψε τον πατέρα Αντώνιο σαν πνευματικό του πατέρα και τον όρισε υποηγούμενο στην Λαύρα του Αγ. Σεργίου του Ραντονέζ (ο μητροπολίτης ήταν ηγούμενος του μοναστηρίου).
 
Φαίνεται ότι το πρωτότυπο κείμενο βρέθηκε στο αρχείο του γέροντα Αντωνίου στην Λαύρα. Δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στο πρωτότυπο κείμενο ή στη φωτογραφία του αντιγράφου.


Παρακάτω βλέπετε το χειρόγραφο του Αγ. Σεραφείμ και τη μεταφρασή του στα ελληνικά.


1) Μάθε την ευχή του Ιησού όπως οι Πατέρες τη διδάσκουν στην Φιλοκαλία. Αυτή η προσευχή είναι ένα φως στο μονοπάτι μας, ένα αστέρι που μας οδηγεί στον παράδεισο.
 
2) Μάθε να εξασκείς την προσευχή του Ιησού συγχρονίζοντας την αναπνοή σου και κρατώντας τα χείλη κλειστά. Αυτή η Ευχή είναι ένα μαστίγιο για τις σαρκικές επιθυμίες.

3) Στην ευχή του Ιησού να προσθέτετε και το''δια της Θεοτόκου ελέησον με''.

4) Η εξωτερική προσευχή(ακολουθία) από μόνη της δεν είναι αρκετή. Οι μοναχοί που δεν ενώνουν την εξωτερική με την εσωτερική προσευχή δεν είναι μοναχοί αλλά μικρά μαύρα κεφάλια.

5) Να φοβάστε σαν τη φωτιά της γεένης τα βαμμένα κοράκια (γυναίκες). Μπορούν να μετετρέψουν τους στρατιώτες του Βασιλιά σε υπηρέτες του Σατανά.
 
6) Να θυμάστε ότι ο πραγματικός μανδύας του μοναχού είναι το να υπομένει τις συκοφαντίες και την υποτίμηση. Όπου δεν υπάρχουν λύπες δεν υπάρχει και σωτηρία.
 
7) Να τα κάνεις όλα βαθμιαία,ήρεμα και όχι με την μία. Η αρετή δεν είναι σαν το απίδι. Δεν το τρως με μία δαγκωσιά.

Πηγή: proskynitis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνωστες