Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα.

(Άγιος Ιωάννης Κασσιανός ο Ρωμαίος.)







Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)



"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Μορμόνοι ή Άγιοι των Εσχάτων Ημερών

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//2ED322B26C4ABA2B9738554B65EEEB18.jpg

Ο 43χρονος Μορμόνος Τζο Ντάρτζερ, είναι παντρεμένος με τρεις γυναίκες: τις δίδυμες αδελφές Βίκι (πρώτη από αριστερά) και Βάλερι (τέταρτη από αριστερά) και την ξαδέλφη τους, Αλίνα (δεύτερη από αριστερά). Πολύγαμοι και αιμομείκτες...
 
Ο Μορμονισμός είναι μια αίρεση με μεγάλη δραστηριότητα και ιστορία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον θα ασχοληθούμε με αυτήν εκτενέστερα.

Η ιστορία της κίνησης
 
Ιδρυτής του Μορμονισμού είναι ο Josef Smith που γεννήθηκε στο Βέρμοντ, το 1805 και μεγάλωσε στην Παλμύρα της Νέας Υόρκης. Μεταξύ των Μορμόνων είναι γνωστός ως ο «προφήτης». Ο πατέρας του, ένα μάλλον φαιδρό πρόσωπο, όπως λένε οι μαρτυρίες των γνώσεών του, είχε ως απασχόληση το κυνήγι του θησαυρού. Έκανε συχνά ανασκαφές στις γύρω περιοχές με βοηθό το γιο του, που πήρε τη σκυτάλη από τον πατέρα του στις αναζητήσεις αυτές. Ενώ προσευχόταν το 1820 σ’ ένα δάσος, του εμφανίστηκε ο Θεός Πατέρας και ο Θεός Υιός και του ανακοίνωσαν ότι είναι ο εκλεκτός τους και ότι θα αναλάμβανε την ανασυγκρότηση της αληθινής χριστιανικής Εκκλησίας. Οι αναζητήσεις του Σμιθ συνεχίστηκαν, αλλά το 1823 πήρε τη βοήθεια του αγγέλου Μορόνι[1] που του εμφανίστηκε στο κρεβάτι του και του υπενθύμισε το καθήκον του.
 
Το 1827 βρήκε επιτέλους το θησαυρό του, που ήταν όμως «πνευματικός». Ήταν οι χρυσές πλάκες, δεμένες σε βιβλίο, όπου υπήρχε γραμμένο το «Βιβλίο των Μορμόνων», σ’ ένα λόφο του Κουμορά κοντά στην Παλμύρα. Ο Σμιθ μετέφρασε τα «αναμορφωμένα Αιγυπτιακά», στα οποία ήταν γραμμένο το κείμενο, με τα ουρίμ και τα θουμίμ, που ήταν μεγάλα θαυματουργικά γυαλιά που του προμήθευσε ο πάντα προνοητικός άγγελος Μορόνι, γι’ αυτό το σκοπό. Αργότερα με ένα φίλο του χρίσθηκαν ιερείς της τάξης του Ααρών από τον Ιωάννη το Βαπτιστή, που στάλθηκε από τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, στην πολιτεία της Πενσυλβάνιας για το σκοπό αυτό. Η ομάδα των Μορμόνων μεγάλωσε και μετά από πολλές περιπλανήσεις κατέληξε στο Νόβου του Ιλλινόι. Ας σημειωθεί ότι ο Σμιθ από το 1831 μέχρι το 1844 είχε περί τις 135 αποκαλύψεις από το Θεό. Μια από αυτές επέτρεπε την πολυγαμία, για την οποία έχουν γίνει γνωστοί οι Μορμόνοι. Ήταν προϊόν της ανηθικότητας του Σμιθ και καταπολεμήθηκε και καταργήθηκε από τις ΗΠΑ. Το 1890 καταργήθηκε επίσημα από την ηγεσία της ίδιας της οργάνωσης.[2]
 
Η διαμονή τους στο Νόβου δυσκόλεψε ακόμα παραπάνω όταν, με διαταγή του Σμιθ, Μορμόνοι έκαψαν και κατέστρεψαν τα γραφεία μιας τοπικής εφημερίδας. Ο Σμιθ κι ο αδελφός του συνελήφθηκαν και φυλακίστηκαν. Μια συμμορία τον Ιούνιο του 1844 πολιόρκησε τη φυλακή της Καρθάγης, όπου βρίσκονταν και τους δολοφόνησαν με λυντσάρισμα, χαρίζοντάς τους μεταξύ των Μορμόνων το στεφάνι του μάρτυρα. Ο Σμιθ, έγραψε ένας σύγχρονός του, θα μπορούσε να πει την πιο απτή υπερβολή ή τον πιο καταπληκτικό παραλογισμό με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα.
 
Μετά το θάνατο του Σμιθ, αρχηγός έγινε ο Μπρίγκαμ Γιανγκ. Το 1847, μετά από εξαντλητική πορεία, αφήνοντας το Ιλλινόι, ο Γιανγκ οδήγησε μια ομάδα Μορμόνων στην Αλμυρή λίμνη και με την κραυγή «αυτός είναι ο τόπος», τους εγκατέστησε εκεί, ιδρύοντας και την πολιτεία της Γιούτα. Ο Γιανγκ ήταν ο συνεχιστής, αλλά και αυτός που δυνάμωσε το έργο του Σμιθ. Ο απολυταρχικός και ανηλεής χαρακτήρας του τον οδήγησε σε εγκληματικές αποφάσεις. Έδωσε διαταγή να φονευθούν 100 μετανάστες στη Γιούτα, που δεν ήταν Μορμόνοι, γιατί ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο της πολιτείας.

Η σύγχρονη κατάσταση
 
Η εκκλησία των Μορμόνων βρίσκεται στο Salt Lake City της Γιούτα. Εκεί υπάρχει ιερατείο διαφόρων τάξεων και γίνονται τελετές, κάποτε μυστηριακές. Οι Μορμόνοι δεν κάνουν καταχρήσεις, είναι φιλόξενοι, φιλικοί, εργατικοί και οικονόμοι. Έχουν δημιουργήσει πανεπιστήμιο και ενθαρρύνουν τη μόρφωση, σε αντίθεση με τους Χιλιαστές που προσπαθούν να έχουν απήχηση στους αμόρφωτους. Κάθε χρόνο, περίπου 400.000 άτομα βαπτίζονται και αποδέχονται το δόγμα των Μορμόνων, ανάμεσά τους και πολλοί φοιτητές. Οι Μορμόνοι ιεραπόστολοι έχουν ειδικευτεί στο να προσελκύουν φοιτητές από όλο τον κόσμο. Σε χώρες, όπως η Χιλή και το Μεξικό, οι Μορμόνοι αριθμούν ήδη τα 200.000 και 400.000 μέλη, αντίστοιχα, ενώ στην Τόνγκα και τη Δυτική Σαμόα, στον Ειρηνικό, το 20-30% των κατοίκων είναι Μορμόνοι. Κάθε μέρα του χρόνου κτίζονται 3 καινούργιοι ευκτήριοι οίκοι τους! Το 1993, οι Μορμόνοι είχαν 49.600 ιεραποστόλους πλήρους απασχόλησης, σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός αυτός μεγαλώνει συνεχώς και οι ίδιοι ελπίζουν ότι σε μερικά χρόνια θα ξεπεράσουν τον αριθμό των προτεσταντών ιεραποστόλων που υπηρετούν ανά τον κόσμο και που είναι περίπου 76.000! Η χορωδία της εκκλησίας των Μορμόνων είναι από τις καλύτερες του κόσμου. Οι νέοι από 19-21 ετών αφιερώνουν 2 χρόνια από τη ζωή τους σε ιεραποστολικό έργο σε κάποια χώρα αυτοσυντηρούμενοι. Ο Μορμονισμός έχει γίνει μια οικονομική «υπερδύναμη». Η εκκλησία τους έχει τεράστια έσοδα και συγκεντρώνει περίπου 5.000.000 δολάρια κέρδος, κάθε χρόνο, από τις πολλές επιχειρήσεις και την υποχρεωτική καταβολή της δεκάτης των μελών της. Η απήχηση των Μορμόνων είναι μεγάλη. Υπολογίζονται σε 6.000.000 κι είναι πολιτική και κοινωνική δύναμη στην Αμερική.

 http://1.bp.blogspot.com/-rUuiCwRCkis/TejLmTSLrEI/AAAAAAAAAyY/5nZN8H3qZxg/s1600/mormons.jpg
 
Η θρησκεία των Μορμόνων είναι πολυθεϊστική, αντιχριστιανική και οι βάσεις της ανιστόρητες και παράλογες. Το γεγονός ότι οι Μορμόνοι έχουν μια εμφάνιση θετική και ηθική, τους κάνει ελκυστικούς στους πολλούς. Βρίσκονται όμως στην αμαρτία και στατιστικές δείχνουν ότι στην πολιτεία της Γιούτα (70% Μορμόνοι σήμερα) τα διαζύγια, οι αυτοκτονίες και η εφηβική εγκυμοσύνη έχουν μεγαλύτερο ποσοστό, που συνεχώς αυξάνεται, από την υπόλοιπη Αμερική.
 
Οι Μορμόνοι παρουσιάζονται ως οι μόνοι πραγματικοί Χριστιανοί και προσπαθούν να μεταδώσουν την ιδέα ότι το δόγμα τους είναι το καλύτερο και η πιο σωστή ερμηνεία του Χριστιανισμού. Τίποτε άλλο δε θα μπορούσε να είναι τόσο μακριά από την αλήθεια και όμως, εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο πιστεύουν αυτό το μεγάλο ψέμα.

Τα ιερά κείμενα των Μορμόνων

 http://www.egolpion.com/img/aireseis/mormon.jpg
 
Οι Μορμόνοι έχουν τέσσερα ιερά κείμενα: την Αγία Γραφή (εφόσον είναι σωστά μεταφρασμένη), «το Βιβλίο των Μορμόνων», «το πολύτιμο Μαργαριτάρι», και το «Θεωρίες και Διαθήκες». Το «Βιβλίο των Μορμόνων» που είναι το θεμελιώδες, μιλάει για δυο αρχαίους πολιτισμούς της αμερικανικής ηπείρου. Ο ένας από τον πύργο της Βαβέλ (το 2250 π.Χ., κατά τους Μορμόνους) κατέληξε στην ανατολική ακτή της κεντρικής Αμερικής. Η δεύτερη ομάδα άφησε την Ιερουσαλήμ γύρω στο 600 π.Χ., πέρασε τον Ειρηνικό και έφτασε στη δυτική ακτή της Ν. Αμερικής. Οι πρώτοι έποικοι, οι «zaredites», κατατροπώθηκαν λόγω της διαφθοράς τους και ο πολιτισμός τους διαλύθηκε. Η δεύτερη ομάδα ήταν δίκαιοι Εβραίοι κι αρχηγός τους ήταν ο Νέφι. Αυτοί διαχωρίστηκαν στους Λαμανίτες (Ινδιάνοι) και στους Νεφίτες. Οι Λαμανίτες δέχτηκαν μια κατάρα που έκανε το δέρμα τους σκούρο. Οι Μορμόνοι (από το συγγραφέα του βιβλίου που λεγόταν Μορμόνος και ήταν προφήτης), λένε ότι ο Χριστός επισκέφτηκε την αμερικανική ήπειρο και αποκάλυψε τον εαυτό του στους Νεφίτες, κηρύττοντάς τους το Ευαγγέλιο και καθιερώνοντας το βάπτισμα και την ευχαριστία. Οι Νεφίτες καταστράφηκαν από τους Λαμανίτες στο σημείο όπου ο Σμιθ βρήκε τις πλάκες, το 385 μ.Χ. Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι η μαρτυρία της αλήθειας στο δυτικό κόσμο, μια επιπρόσθετη αποκάλυψη στην Αγία Γραφή. Είναι ένας προφητικός λόγος που προλέγει ότι οι Ινδιάνοι θα επιστρέψουν στο φως των πατέρων τους. Η Βίβλος προλέγει για το βιβλίο του Μορμόνου, το οποίο ερμηνεύει την προφητεία της Παλαιάς Διαθήκης.
 
Η επιστήμη, όμως, έχει άλλα να πει. Ο καθηγητής Anthon, το 1834, εξέτασε τα χειρόγραφα όπου ο Σμιθ είχε αντιγράψει τα «αναμορφωμένα αιγυπτιακά» και είπε ότι ήταν κίβδηλα. Ο Σμιθ χρησιμοποίησε ελληνικά, εβραϊκά, ρωμαϊκά γράμματα και σύμβολα, καθώς και μεξικάνικα, που τότε πρόσφατα είχαν ανακαλυφθεί. Το βιβλίο μιλάει για τροφές, μέταλλα, φυτά, ζώα που δεν υπήρχαν στην αμερικανική ήπειρο πριν από το 1492. Ο ανθρωπολογικός τύπος των Ινδιάνων και των κατοίκων ολόκληρης της ηπείρου είναι μογγολοειδής. Οι Ινδιάνοι ή οι Ίνκας ή οι Αζτέκοι δεν έχουν καμιά απολύτως ανθρωπολογική σχέση με τους Σημίτες, απόγονοι των οποίων, λέει το βιβλίο ότι είναι. Δεν έχει εξακριβωθεί κανένας πολιτισμός που να έχει καταστραφεί στις ημερομηνίες που παρουσιάζουν οι Μορμόνοι. Ποτέ δε χρησιμοποιήθηκε γραφή που να έχει σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο πριν το 1492, ημερομηνία που ανακαλύφθηκε η Αμερική. Αυτά τα αδιάσειστα στοιχεία, δοσμένα από το Ίδρυμα Smithsonian της Ουάσιγκτον, αρκούν για να καταρρίψουν το βιβλίο. Άλλωστε, το κείμενο έχει μεγάλη συνάφεια σε ορισμένα σημεία με την Αγία Γραφή και μάλιστα με την αγγλική μετάφραση του King James. Από τη μετάφραση αυτή χρησιμοποιούνταν επίσης στοιχεία που είναι λάθος μεταφρασμένα από τα ελληνικά και τα εβραϊκά. Πολλά λάθη διορθώθηκαν από μεταγενέστερους του Σμιθ, που σημαίνει ότι η αποκάλυψη του Σμιθ δεν ήταν τόσο θεϊκή. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το βιβλίο του Μορμόνου είχε σαν βάση κείμενα κάποιου Spaulding, τα οποία ο Σμιθ διάνθησε κατάλληλα με δικές του εμπνεύσεις, ανακάλυψη που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες και διαψεύσεις των Μορμόνων.

Να τι διδάσκουν οι Μορμόνοι
 
. Χωρίς τον Josef Smith δεν μπορεί να υπάρξει σωτηρία.
 
. Ο Θεός κάποτε ήταν άνθρωπος.
 
. Ο άνθρωπος μπορεί να γίνει θεός.
 
. Ο Ιησούς εμφανίστηκε στην Αμερική.
 
. Υπάρχουν θεοί σε άλλους πλανήτες.
 
. Ο Θεός έχει σύζυγο.
 
. Οι Νέγροι ήταν καταραμένοι μέχρι το 1978.
 
Είναι αλήθεια ότι οι Μορμόνοι (αυτοί οι νέοι άνθρωποι που πηγαίνουν δυο - δυο, φορώντας άσπρα πουκάμισα και πιστοποιητικές κάρτες που γράφουν «Αδελφός» ή «Πρεσβύτερος») πραγματικά πιστεύουν και διδάσκουν τα παραπάνω; Διάβασε τα παρακάτω και θα το διαπιστώσεις.

Δεν μπορεί να υπάρξει σωτηρία χωρίς τον Josef Smith;

 http://bloximages.chicago2.vip.townnews.com/heraldextra.com/content/tncms/assets/v3/editorial/7/1e/71e21513-a49c-57b9-a24d-93300e410890/71e21513-a49c-57b9-a24d-93300e410890.image.jpg
 
Οι Μορμόνοι λένε: «Αν δεν ήταν ο Josef Smith, δε θα υπήρχε δυνατότητα σωτηρίας. Δεν υπάρχει σωτηρία έξω από την Εκκλησία του Χριστού και των Αγίων των Τελευταίων Ημερών» (δηλαδή την εκκλησία των Μορμόνων).[3] Αυτά λέει ο διάσημος θεολόγος στο κυριότερο λεξικό τους. Δηλαδή, η σωτηρία αποκτάται με πίστη στο Χριστό, αλλά ακολουθείται από βάπτισμα, υπακοή στις διδασκαλίες της Εκκλησίας των Μορμόνων και καλά έργα. Έτσι, δεν μπορεί κάποιος να μετανοήσει και να σωθεί την τελευταία στιγμή, γιατί τα υπόλοιπα δεν τα έχει κάνει.
 
Το 1820, όταν ήταν 14 ετών ο Josef Smith, ο ιδρυτής της εκκλησίας των Μορμόνων, υποστήριζε ότι είχε μια όραση στην οποία είδε το Θεό και το Χριστό. Σύμφωνα με την αφήγησή του, ο Θεός του είπε ότι όλες οι άλλες εκκλησίες είναι «λάθος», «τα δόγματά τους είναι απεχθή».[4]
 
Βασισμένοι πάνω σ’ αυτήν και σε άλλες «αποκαλύψεις», οι Μορμόνοι υποστηρίζουν ότι ο Χριστιανισμός έχει ξεστρατίσει από τις διδασκαλίες του Χριστού και των αποστόλων. Πιστεύουν ότι από τότε που πέθαναν οι απόστολοι μέχρι της δημιουργία της εκκλησίας των Μορμόνων το 1830, πραγματικός Χριστιανισμός δεν υπήρχε.
 
Οι Μορμόνοι πιστεύουν ότι, όταν ο Θεός θέλησε να αναστηλώσει την πραγματική εκκλησία, κάλεσε τον Josef Smith, ως προφήτη Του. Τον διαβεβαίωσε μέσω της «αποκάλυψης», ότι η εκκλησία των Μορμόνων είναι η «μόνη πραγματική και ζωντανή εκκλησία πάνω στη γη».[5]

Ήταν κάποτε ο Θεός άνθρωπος;
 
Οι Μορμόνοι λένε: «Ο Θεός, αλλά και όλοι οι άνθρωποι υπήρξαν πρώτα ως πνεύματα, σε μια προΰπαρξη. Ο Θεός του δικού μας πλανήτη προήρθε από έναν άλλο Θεό και τη σύζυγό του. Γεννήθηκε ως κοινός θνητός, έζησε μια δίκαιη και ευυπόληπτη ζωή και απέκτησε τη θεία φύση μετά το θάνατό του».
 
Σ’ ένα κήρυγμά του, ο Josef Smith διακήρυξε ότι «Ο Θεός ο ίδιος ήταν κάποτε άνθρωπος όπως κι εμείς κι έπειτα μεταμορφώθηκε σ’ ένα ανυψωμένο θεϊκά άνθρωπο που τώρα κάθεται σε θρόνο στους ουρανούς! Υποθέτουμε ότι ο Θεός ήταν αιώνιος Θεός. Εγώ απορρίπτω αυτήν την ιδέα και παίρνω μακριά το ‘πέπλο’ για να μπορέσετε να δείτε... Ο Θεός ο ίδιος, ο πατέρας όλων μας, κατοικούσε σε μια γη».[6]

Μπορεί ο άνθρωπος να γίνει θεός;
 
Οι Μορμόνοι λένε: «Ο άνθρωπος μπορεί να γίνει θεός». «Όπως είναι ο άνθρωπος, έτσι ήταν και ο Θεός. Όπως είναι ο Θεός, έτσι μπορεί να γίνει και ο άνθρωπος». Αυτή η θεωρία, γνωστή ως «Αιώνια Πρόοδος», είναι ένας βασικός τρόπος σκέψης των Μορμόνων. Ο Αδάμ, κατά τον Γιανγκ, ήταν θεός. Οι άνθρωποι τιμωρούνται για τα δικά τους σφάλματα και όχι για του Αδάμ.

 http://4.bp.blogspot.com/__U3gu683Y08/S18h6vLYuII/AAAAAAAABAA/NwS5hfsz1-A/s640/%CE%9C%CE%9F%CE%A1%CE%9C%CE%9F%CE%9D%CE%9F%CE%99+-%CE%A0%CE%9B%CE%91%CE%9D%CE%95%CE%A3.jpg
 
Ο Josef Smith είπε: «Πρέπει μόνοι σας να μάθετε το πώς θα γίνετε θεοί... το ίδιο έκαναν κι όλοι οι θεοί πριν από σας, δηλαδή, με το να προχωράτε από μια χαμηλή βαθμίδα σε μια άλλη και από μια μικρή πνευματική ιδιότητα σε μια πιο μεγάλη... έως ότου φτάσετε στο να γίνετε θεοί και να ανυψωθείτε στο θρόνο της αιώνιας δύναμης, όπως ακριβώς έκαναν κι αυτοί που έφτασαν πριν από σας».[7]
 
Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, όποιος ζει μια έντιμη, ευυπόληπτη ζωή και εκπληρώνει όλα τα τελετουργικά των Μορμόνων, θα γίνει θεός στην επόμενη ζωή του. Σ’ αυτήν, την επόμενη ζωή, θα μπορεί να γεννά πνευματικά παιδιά, για να μπορεί να οικήσει μακρινούς πλανήτες, όπως ακριβώς ο Θεός, ο Πατέρας, έκανε με μας.[8] Αυτή η πρόοδος συνεχίζεται σε όλη την αιωνιότητα: νέοι θεοί, νέοι κόσμοι, νέοι θεοί, νέοι κόσμοι...

Υπάρχουν θεοί σε άλλους πλανήτες;
 
Οι Μορμόνοι λένε: «Ο Θεός ζει κοντά σ’ ένα αστέρι που ονομάζεται Κολόμπ». Αυτή είναι μια ακόμα αποκάλυψη του Josef Smith, σύμφωνα με ένα αποκρυφιστικό βιβλίο των Μορμόνων.[9]
 
Ωστόσο, ο Θεός Πατέρας είναι ένας μεταξύ πολλών θεών. Αυτός είναι ο Κύριος Θεός αυτού του πλανήτη (αν και ο Ιησούς και το Άγιο Πνεύμα είναι δυο άλλοι διαφορετικοί θεοί).[10]
 
Όμως σε άλλους πλανήτες και κόσμους υπάρχουν αμέτρητοι θεοί. Ο Josef Smith δίδασκε: «Στην αρχή ο επικεφαλής των θεών κάλεσε σε συμβούλιο τους θεούς. Σαν συγκεντρώθηκαν όλοι επινόησαν ένα σχέδιο να δημιουργήσουν τον κόσμο και τους ανθρώπους του».[11]

Έχει ο Θεός σύζυγο και σώμα με σάρκα και οστά;
 
Οι Μορμόνοι λένε: «Όλοι μας προϋπάρχαμε ως πνεύματα πριν γεννηθούμε με σώμα εδώ στη γη. Αυτά τα πνεύματα είναι από τις φανερές σχέσεις μεταξύ του Θεού και τις συζύγου Του. Ο Θεός είναι ένα υλικό ον και δεν μπορεί να παράγει μόνος του παιδιά».
 
Το κυριότερο λεξικό των Μορμόνων μας λέει: «Αυτή η θεωρία, ότι υπάρχει μια μητέρα στον ουρανό επιβεβαιώνεται με απλότητα και σαφήνεια από την πρώτη προεδρία της εκκλησίας (Josef Smith, John Winder και Anthon Lund), όταν μιλώντας για προΰπαρξη και γνησιότητα του ανθρώπου, είπαν ότι ‘ο άνθρωπος, ως πνεύμα συνελήφθηκε και γεννήθηκε από ουράνιους γονείς...’ κι ακόμα ότι, ‘όλοι οι άντρες και οι γυναίκες είναι αντίγραφα του παγκόσμιου πατέρα και μητέρας και είναι πραγματικοί γιοι και κόρες της θεότητας’».[12]
 
Στην αυτοαποκαλούμενη αποκάλυψη του Josef Smith, υποστηρίζεται ότι «Ο Πατέρας έχει σώμα από σάρκα και αίμα, όπως το ανθρώπινο».[13] Και ο Θεός Υιός έχει σάρκα και αίμα, αλλά είναι αθάνατος, ενώ το Άγιο Πνεύμα είναι άυλο.

Ήταν πράγματι οι νέγροι καταραμένοι μέχρι το 1978;
 
Στο «Βιβλίο των Μορμόνων» διαβάζουμε ότι κάποιοι άνθρωποι επαναστάτησαν κατά του αρχηγού τους, Nephi. Για τιμωρία ο Θεός «προκάλεσε την κατάρα να πέσει πάνω τους και ακόμα χειρότερα μια σκληρή κατάρα... ο Κύριος ο Θεός ήταν η αιτία που το δέρμα τους έγινε μαύρο».[14]
 
Ένα άλλο κρυφό κείμενο των Μορμόνων υποστηρίζει τα εξής: «Και τότε η μαυρίλα ήρθε πάνω σ’ όλα τα παιδιά του Χαναάν κι όλοι οι άνθρωποι τους περιφρονούσαν»,[15] και από αυτούς τους γιους του Χαναάν γεννήθηκε «μια φυλή η οποία διατήρησε την κατάρα στη γη».[16]
 
Το 1978, ο πρόεδρος και προφήτης των Μορμόνων παρέλαβε μια «αποκάλυψη» από το Θεό, που τον πληροφορούσε ότι οι μαύροι άνθρωποι δεν έπρεπε πλέον να θεωρούνται αποκλεισμένοι από την προνομιούχα τάξη των Μορμόνων. Από εκείνη τη στιγμή απέκτησαν τη δυνατότητα να γίνονται μέλη της αίρεσης των Μορμόνων, να εισέρχονται στους ναούς, να τελούν ουράνιους γάμους, να γίνονται θεοί κλπ. Μέχρι εκείνη όμως τη στιγμή δεν είχαν το δικαίωμα για τίποτε από όλα αυτά.

Είναι ο Ιησούς και ο Εωσφόρος αδέλφια;
Οι Μορμόνοι λένε: «Ο Χριστός και ο Εωσφόρος, όπως όλα τα παιδιά των ανθρώπων, γεννήθηκαν από μια ‘ουράνια μητέρα’ σε μια καλούμενη προΰπαρξη. Γι’ αυτό ο Ιησούς και ο Εωσφόρος είναι αδέλφια. Αυτό που κάνει το Χριστό να ξεχωρίζει από τον Εωσφόρο είναι ότι ο Χριστός ήταν ο πρώτος πνευματικός γιος των ουρανίων γονιών και ότι μεταξύ των υπολοίπων πνευματικών γιων είναι αυτός που εκλέχθηκε από το ‘ουράνιο συμβούλιο’ να γίνει ο Σωτήρας αυτού του πλανήτη».[17]
 
Η παρθενική σύλληψη του Χριστού δεν γίνεται αποδεκτή από τους Μορμόνους. Η κατάσταση του Ιησού, ως θνητού, πάνω στη γη ήταν μοναδική, γιατί ο Θεός ήταν ο πατέρας του, ακόμα και από τη φυσική πλευρά. Όπως αναφέρει το κυριότερο λεξικό των Μορμόνων: «Ο Χριστός συνελήφθηκε από έναν αθάνατο πατέρα με τον ίδιο τρόπο που οι θνητοί άντρες συλλαμβάνονται από τους θνητούς πατέρες».[18] Πιστεύουν ότι ο Θεός είναι Ον από σάρκα και αίμα, που κατέβηκε στη γη, σύναψε σχέσεις με τη Μαρία και έπειτα γύρισε στον ουρανό.
 
Στη θεολογία τους, ο Χριστός όταν ενσαρκώθηκε παντρεύτηκε τη Μαρία και τη Μάρθα πριν σταυρωθεί. Η σταυρική θυσία δεν είναι αρκετή για ορισμένες αμαρτίες, ενώ ο θάνατος ενός ανθρώπου μπορεί να τις καθαρίσει.

Μόνο οι παντρεμένοι άνθρωποι σώζονται;

 http://gdb.voanews.com/FE365527-8DF3-43EA-B668-2A0280D593D4_mw1024_s_n.jpg
 
Οι Μορμόνοι λένε: «Για να μπορέσει ένα άτομο να περάσει στην ''Αιώνια Πρόοδο'' και να γίνει θεός ή θεά, πρέπει απαραίτητα να τελέσει ένα ουράνιο γάμο ο οποίος θα διαρκέσει σε όλη την αιωνιότητα».[19] Οι γάμοι αυτοί λαμβάνουν χώρα σε ειδικές τελετές, στους ναούς των Μορμόνων.
 
Αν κάποιος δεν τελέσει ένα ουράνιο γάμο, δεν μπορεί να αποκτήσει ολοκληρωμένη σωτηρία[20] αφού, σύμφωνα με τους Μορμόνους, υπάρχουν τρεις ουρανοί.[21] Στον πιο ψηλό ουρανό είναι αυτοί που έχουν γίνει θεοί και θεές. Μέσω των σεξουαλικών σχέσεων γεννούν πνευματικά παιδιά που θα κατοικήσουν σε νέους πλανήτες. Στον ψηλότερο ουρανό θα ζουν επίσης και άλλοι Μορμόνοι που όμως δεν έχουν κάνει ουράνιους γάμους. Αυτοί θα είναι άγγελοι χωρίς παιδιά και θα υπηρετούν τους θεούς.
 
Το μεγαλύτερο μέρος των θνητών θα είναι στους δύο άλλους ουρανούς. Ο ένας ουρανός θα είναι για τους καλούς ανθρώπους που ποτέ δεν έγιναν Μορμόνοι και ο άλλος ουρανός θα είναι για τους κακούς ανθρώπους.
Οι Μορμόνοι σταμάτησαν πρακτικά την πολυγαμία το 1890, όμως πιστεύουν ότι, στην ουράνια βασιλεία πολλοί θεοί θα έχουν πολυάριθμες συζύγους.[22]

Εμφανίστηκε ο Ιησούς στην Αμερική;
Ένα από τα πιο σπουδαία σημεία του Βιβλίου των Μορμόνων είναι αυτό που αναφέρει ότι ο Ιησούς εμφανίστηκε στην Αμερική μετά το θάνατο και την ανάστασή Του.
 
Σύμφωνα με το Βιβλίο των Μορμόνων, οι Αμερικανοί Ινδιάνοι κατάγονται από Εβραίους που μετανάστευσαν στην Αμερική το 600 π.Χ. Ένας προφήτης έγραψε την ιστορία τους σε πλάκες από χρυσό και μπρούτζο και τις έκρυψε στη γη το 421 μ.Χ. (Οι Μορμόνοι πιστεύουν ότι ο Κολόμβος συνάντησε τους απογόνους αυτών των ανθρώπων, όταν ανακάλυψε την Αμερική, περίπου 1.000 χρόνια αργότερα).
 
Σύμφωνα με τον Josef Smith, ένας «ουράνιος αγγελιοφόρος» του εμφανίστηκε το 1823 και του αποκάλυψε πού ήταν κρυμμένες οι χρυσές πλάκες. Ο Josef Smith υποστηρίζει ότι «μετέφρασε» αυτές τις πλάκες, οι οποίες ήταν γραμμένες σε μια άγνωστη γλώσσα, τα «μεταρρυθμισμένα αιγυπτιακά», και αργότερα τις απέστρεψε στον αγγελιοφόρο που τις πήρε μαζί του. Το 1830 αυτή η «μετάφραση» δημοσιεύτηκε στο Βιβλίο των Μορμόνων.
 
Υπάρχουν πολλά προβλήματα που σχετίζονται με το Βιβλίο των Μορμόνων. Εδώ παραθέτουμε μερικά από αυτά:
 
(1) Ούτε ένα αρχαιολογικό εύρημα δεν έχει βρεθεί που να αποδεικνύει και να στηρίζει την ιστορία που αναφέρεται στο Βιβλίο των Μορμόνων και τους θαυμαστούς αυτούς πολιτισμούς που υποτίθεται ευημερούσαν στην αμερικανική ήπειρο.
 
(2) Ποτέ κανένας δεν έχει ανακαλύψει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι τα εβραϊκά και το «μεταρρυθμισμένα αιγυπτιακά» χρησιμοποιήθηκαν στην Αμερική για μια περίοδο 1.000 χρόνων, όπως υποστηρίζει το Βιβλίο των Μορμόνων.

 http://mormonoi.org/files/2009/08/mormon-church-meeting3.jpg
 
(3) Οι μοντέρνοι ανθρωπολόγοι υποστηρίζουν κατηγορηματικά ότι οι Αμερικανοί Ινδιάνοι (για τους οποίους οι Μορμόνοι πιστεύουν ότι κατάγονται από τους Εβραίους μετανάστες και αναφέρεται στο Βιβλίο των Μορμόνων), δεν έχουν καμιά σχέση με την εβραϊκή φυλή, αλλά μάλλον με τους ανθρώπους της ανατολικής Ασίας.

Είναι οι Μορμόνοι Χριστιανοί;
 
Οι Μορμόνοι γενικότερα παρουσιάζονται ως Χριστιανοί. Μιλούν για τον Χριστό, το Θεό, τη μετάνοια, την πίστη, τη σωτηρία κα. Φαινομενικά όλα φαίνονται σωστά και βιβλικά. Όμως, η σημασία που δίνουν στα λόγια αυτά είναι τελείως διαφορετική από αυτή που δίνει η Βίβλος.
 
Οι Μορμόνοι λένε ότι οι χριστιανικές εκκλησίες δεν είναι «λάθος», αλλά «ατελείς». Αυτό, όμως, είναι απλά ένα παιχνίδι λέξεων, γιατί όχι μόνο προσθέτουν λέξεις στη Βίβλο, αλλά και αλλάζουν το όλο περιεχόμενο της χριστιανικής πίστης. Το «ευαγγέλιο» των Μορμόνων, ο θεός (θεοί) των Μορμόνων και ο Χριστός των Μορμόνων είναι τελείως διαφορετικοί από αυτούς της Βίβλου και γι’ αυτό δεν πρέπει να γίνεται θέμα γι’ αυτούς σαν παρακλάδι του Χριστιανισμού, γιατί είναι τελείως μια διαφορετική θρησκεία.
 
Διάβασε τις παρακάτω παραγράφους για να καταλάβεις το γιατί:

Τι λέει η Βίβλος;
 
Ένα είναι βέβαιο: η κοσμοθεωρία των Μορμόνων είναι ολοκληρωτικά αντίθετη από τη Βίβλο. Σύμφωνα με τη Βίβλο, η φιλοδοξία του ανθρώπου για να γίνει θεός, προέρχεται από το Διάβολο (Γέν.3:1-5, Ησα.14:12-15, Ιεζ.28:1-10), που είναι ο πατέρας του ψεύδους (Ιωάν.8:44). Ο Θεός είναι ο Δημιουργός, άγιος και άπειρος. Ο άνθρωπος είναι ένα δημιούργημα, γεμάτος αμαρτίες και πεπερασμένος. Ο Θεός είναι Θεός και κανένας δεν μπορεί να συγκριθεί ή να μοιάσει με Αυτόν: «... ότι ο Κύριος, αυτός είναι ο Θεός, στον ουρανό επάνω και στη γη κάτω. δεν υπάρχει άλλος» (Δευτ.4:39).
 
Ο θεός των Μορμόνων δεν είναι ο Θεός Της Βίβλου. Ο Ιησούς δήλωσε ξεκάθαρα: «Ο Θεός είναι πνεύμα» (Ιωάν.4:24). Σε κανένα της σημείο η Βίβλος δε διδάσκει ότι ο Θεός είναι θνητός άνθρωπος και ότι έχει σώμα από σάρκα και αίμα. Αλλά αντίθετα διακηρύττει αμέτρητες φορές ότι ο Θεός είναι αιώνιος και άπειρος. Αυτός είναι «από αιώνος» (Ψαλμ.93:2), Αυτός είναι «ο ζωντανός Θεός και ο αιώνιος βασιλιάς» (Ιερ.10:10), «το Άλφα και το Ωμέγα, η αρχή και το τέλος, ο πρώτος και ο έσχατος» (Αποκ.22:13), «από τον αιώνα μέχρι τον αιώνα, Εσύ είσαι ο Θεός» (Ψαλμ.90:2).

 http://oimormonoi.com/files/2009/01/27886.jpg
 
Μια βασική διδασκαλία της Βίβλου, που έχουν επιβεβαιώσει δια μέσου των αιώνων οι Χριστιανοί, είναι ότι υπάρχει μόνο ένας Θεός. Στο σημείο αυτό θα μπορούσαμε να παραθέσουμε πολλά εδάφια και τμήματα της Βίβλου που επιβεβαιώνουν αυτή τη διδασκαλία: «Εγώ είμαι ο πρώτος και ο έσχατος» (Ησα.44:6), «...εγώ είμαι ο Θεός και δεν υπάρχει άλλος» (Ησα.45:22), Αυτός είναι «ο μόνος αληθινός Θεός» (Ιωάν.17:3).[23] Το να πιστεύεις ότι υπάρχουν πολλοί θεοί, όπως κάνουν οι Μορμόνοι, όχι μόνο δεν είναι χριστιανικό, αλλά είναι μάλλον παγανιστικό.
 
Γι’ αυτά που πιστεύουν, δηλαδή το ότι ο Θεός έχει σύζυγο και ότι ο Ιησούς Χριστός και ο Εωσφόρος είναι αδέλφια και ο ενσαρκωμένος γιος του Θεού και της Μαρίας, δεν τα σχολιάζουμε καν! Είναι σε πλήρη αντίθεση με τη Βίβλο και το Χριστιανισμό.
 
Τέλος, σχετικά με ό,τι έχει σχέση με τους «ουράνιους γάμους» και τη θεωρία με τους νέγρους, δεν έχουν τίποτε να κάνουν με τη Βίβλο και τα μηνύματά της. Η Βίβλος, διακηρύττει την απελευθερωτική αλήθεια ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από φυλή και κοινωνική θέση, είχαν πάντοτε ίσα δικαιώματα για σωτηρία. Ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων (Ρωμ.2:11, Γαλ.3:28, Κολ.3:11).
 
Όλες οι περικοπές έχουν παρθεί από βιβλία που έχουν δημοσιευθεί από την εκκλησία των Μορμόνων. Πολλοί Μορμόνοι ιεραπόστολοι έχουν διαβάσει τις σχετικές παραγράφους που περιγράφουν τις θεωρίες τους και όλοι τους παραδέχονται ότι αυτές οι περιγραφές ανταποκρίνονται στο τι πιστεύουν, αν και σπάνια παρουσιάζουν αυτά τα πιστεύω τους στις από πόρτα σε πόρτα δραστηριότητές τους.

Και τώρα τι γίνεται;
 
Αν δεν έχεις δεχτεί το βιβλικό Ιησού για σωτήρα σου και Κύριο της ζωής σου, σ’ ενθαρρύνουμε να το κάνεις. Θα μεταμορφώσει τη ζωή σου. Δε χρειάζεσαι το σύστημα των Μορμόνων με την εκκλησία τους, τον κλήρο τους, τις βαπτίσεις τους, τις προφητείες τους κλπ. Για να ζήσεις σαν γιος και κόρη του ουράνιου Πατέρα. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα πρόσωπο, ο ΙΗΣΟΥΣ. Διάβασε από τη Βίβλο την Καινή Διαθήκη και άρχισε να γνωρίζεις τον αυθεντικό Ιησού. Άρχισε τη μελέτη σου διαβάζοντας τα Ευαγγέλια του Λουκά και του Ιωάννη. Είναι βιογραφίες του Ιησού.

____________________________________________

[1] Σε μεταγενέστερες εκδόσεις του «Βιβλίου των Μορμόνων» ο άγγελος λέγεται Νέφι.
[2] Έτσι δημοσιεύματα εφημερίδων που λένε ότι οι Μορμόνοι ασκούν την πολυγαμία ακόμα, είναι αναληθή. Ίσως υπάρχει ακόμα σε περιπτώσεις εξαιρετικά φανατικών κρυφά.
[3] «Μορμονική Θεωρία», Bruce McConkie, σελ.670, Salt Lake City, Utah, 1979.
[4] «Το πολύτιμο μαργαριτάρι», Josef Smith, History 1:19.
[5] «Θεωρίες και Διαθήκες» 1:30.
[6] «Διδασκαλίες του προφήτη Josef Smith», σελ.345-346, Salt Lake City, Utah.
[7] «Διδασκαλίες του προφήτη Josef Smith», σελ.346-347. Δες και το «Θεωρία και Διαθήκες» 132:20.
[8] Ο Josef Smith δήλωσε: «Αν ο Χριστός είχε πατέρα, τότε τρομάζει τους ανθρώπους μέχρι θανάτου, γιατί η Βίβλος είναι γεμάτη από αυτή»[!] «Διδασκαλίες του προφήτη Josef Smith», σελ.373. Δες και τη «Μορμονική Θεωρία», σελ.322, που αναφέρει αυτή τη θεωρία.
[9] «Το πολύτιμο μαργαριτάρι», Βιβλίο του Αβραάμ, 3:3,9,16.
[10] «Αυτές οι τρεις αποτελούν τρεις διαφορετικές προσωπικότητες και τρεις θεούς... Έχουμε έτσι κι αλλιώς τρεις θεούς κι είναι πολλαπλοί», «Διδασκαλίες του προφήτη Josef Smith», σελ.370.
[11] «Διδασκαλίες του προφήτη Josef Smith», σελ.349.
[12] «Μορμονική Θεωρία», Bruce McConkie, σελ.516.
[13] «Θεωρίες και Διαθήκες» 130:22.
[14] «Βιβλίο των Μορμόνων», 2 Nephi 5:21-23. Δες και 1 Nephi 12:33.
[15] «Το πολύτιμο μαργαριτάρι», Βιβλίο του Μωυσή, 7:8.
[16] «Το πολύτιμο μαργαριτάρι», Βιβλίο του Αβραάμ, 1:24. Δες και 1:21-27, όπου οι σκουρόχρωμοι άνθρωποι απαγορεύεται να μπουν στο ιερατείο.
[17] «Το πολύτιμο μαργαριτάρι», Βιβλίο του Αβραάμ, 3:24-28 και Βιβλίο του Μωυσή, 4:1-4. Δες και «Μορμονική Θεωρία», σελ.164.
[18] «Μορμονική Θεωρία», Bruce McConkie, σελ.164.
[19] «Θεωρίες και Διαθήκες» 132:15-20.
[20] «Θεωρίες και Διαθήκες» 131:1-4.
[21] «Θεωρίες και Διαθήκες» 76:50-113 και 131:1.
[22] «Θεωρίες και Διαθήκες» 132:61-63.
[23] Δες επίσης Ησα.43:10-11, 45:5-6, Δευτ.32:39, Ιάκ.2:19.

Πηγή: wwwapologitiki.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνώστες