Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα.

(Άγιος Ιωάννης Κασσιανός ο Ρωμαίος.)







Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)



"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Κοσσυφοπέδιο: οι ορθόδοξοι ανησυχούν για την αποχώρηση του Ο.Η.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Της Ναταλιά Τρουγιέ, Ιούνιος 20 2012


«Μη μας αφήνετε μόνους!» Το μήνυμα είναι σαφές: ο επίσκοπος Ράσκα και Πρίζρεν, Θεοδόσιος Σίμπαλιτς (Théodose Sibalic), εγκαλεί τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να παραμείνουν ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, όντας «οι μόνες εγγυήτριες δυνάμεις ενάντια στον εξτρεμισμό και στην καταπίεση». Πλέον η σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου, που έχει περιοριστεί σε μικροσκοπικούς θύλακες, χαμένους σε ένα συντριπτικά πλειοψηφικό μουσουλμανικό πληθυσμό, ανησυχεί για την ίδια της την επιβίωση. Εδώ και δεκατρία χρόνια, οι μοναχοί του Ντέτσανι (της «σερβικής Ιερουσαλήμ») ζουν ταμπουρωμένοι στο μοναστήρι τους, υπό την προστασία των ξένων στρατιωτών. Ο πόλεμος μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου άφησε ανεξίτηλα σημάδια, και το μίσος μεταξύ των δύο κοινοτήτων πολύ απέχει από το να έχει σβήσει.

Από το 1999, πάνω από 150 ορθόδοξοι χώροι λατρείας έχουν συληθεί ή καταστραφεί. Από τους 350.000 Σέρβους που αριθμούσε το Κοσσυφοπέδιο πριν τον πόλεμο, μόνο 100.000 παρέμειναν στη χώρα. Οι υπόλοιποι αυτοεξορίστηκαν.

Λίκνο της σερβικής ορθοδοξίας, η μονή του Ντέτσανι αποτελεί πραγματικό ιστορικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό θησαυρό: από το 1330, διέσχισε ολόκληρη την ταραχώδη ιστορία της περιοχής. Περιέχει άνω των 1.000 τοιχογραφιών που εικονογραφούν σκηνές της Καινής Διαθήκης, κι έναν Παντοκράτορα του 14 αιώνα, και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Αλλά γενικά, όλα τα ορθόδοξα μοναστήρια του Κοσσυφοπεδίου θεωρούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση πως ανήκουν στους πέντε σημαντικότερους ιερούς τόπους της Μεσογείου, μαζί με την Ιερουσαλήμ, τη Μέκκα, το Βατικανό και το 'Αγιο Όρος.

Πράγμα που λέει πολλά για το πόσο σημαντική είναι αυτή η κληρονομιά στα μάτια των Σέρβων. Κι εξηγεί δίχως άλλο γιατί μέχρι σήμερα το 60% ανάμεσά τους αντιτίθεται στην ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε., αν αυτή προϋποθέτει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Στο αλβανικό στρατόπεδο, οι εξτρεμιστές του κινήματος « αυτοδιάθεση» (Vetëvendosje!) απαιτούν την εκδίωξη όλων των Σέρβων. Όσο για τις αρχές της χώρας, που προέρχονται ως επί το πλείστον από τις τάξεις του πρώην-«απελευθερωτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου» (UÇK), που ανακήρυξε το 2008 την ανεξαρτησία της χώρας, μάλλον είναι ακατάλληλες να διασκεδάσουν τις ανησυχίες της σερβικής μειονότητας: ο σημερινός πρωθυπουργός Χασίμ Τάτσι (Hashim Thaçi), θεωρείται ύποπτος από το συμβούλιο της Ευρώπης πως ήταν ο επικεφαλής της ομάδας «ντρένιτσα» που μεταξύ του 1998 και του 2000 πραγματοποιούσε εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων από Σέρβους αιχμαλώτους πολέμου.

Αν αποσυρθεί η δύναμη του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο (KFOR) και το ΝΑΤΟ, η ασφάλεια των ορθοδόξων μονών και της σερβικής μειονότητας θα ανατεθεί στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου (KPS). Στη μονή του Ντέβιτς οι μοναχές δεν δέχονται πια επισκέπτες: το 2004, Αλβανοί εξτρεμιστές επιτέθηκαν στο μοναστήρι και οι Γάλλοι στρατιώτες που είχαν την ευθύνη της ασφάλειάς τους εξαναγκάστηκαν να το εκκενώσουν δια της βίας, αφήνοντας το κτίριο έρμαιο στην καταστροφική μανία των εισβολέων.
 
Πηγή: ppol.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνώστες