Η απληστία τυραννεί, η πλεονεξία καταδυναστεύει, το ψέμα υπερηφανεύεται, η εμπιστοσύνη προς τους άλλους χάθηκε, η αλήθεια εγκατέλειψε την γη.

(Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.)Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014

Άγιος ιεράρχης Νικόδημος του Μπέλγκοροντ, (+1919).


Ο Άγιος Νικόδημος Κονόνοβ μητροπολίτης Μπέλγκοροντ γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου 1871 στην επαρχία Αρχαγγέλσκ στην οικογένεια του ιερέως Μιχαήλ. Αποφοίτησε την Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης το 1896. Ήταν συγγραφέας πολλών βιβλίων τα οποία αναφέρονται σε ασκητές της περιοχής του Αρχαγγελσκ και του Ολονέτς, αλλά και του Σολοβέτς. Συνέταξε τον ακάθιστο ύμνο προς τιμήν του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Στις 15 Νοεμβρίου 1913 εξελέγη επίσκοπος Μπέλγκοροντ.


Μετά την Οκτωβριανή επανάσταση δεν φοβήθηκε να υπερασπιστεί ανοιχτά την Ορθοδοξία. Στα κυρήγματά του κατήγγειλε την βία και τις δολοφονίες των μπολσεβίκων.

Συνελήφθη στις 25 Δεκεμβρίου/7 Ιανουαρίου 1919. Τον άφησαν ελεύθερο μετά απο διαμαρτυρίες πιστών αλλά την επόμενη ημέρα τον συνέλαβαν ξανά... Εκτελέστηκε στις 28 Δεκεμβρίου/10 Ιανουαρίου 1919. Το σώμα του ρίχτηκε σε κοινό τάφο. Όταν μπήκε ο Λευκός Στρατός στην πόλη το σώμα του μεταφέρθηκε στην Μονή της Αγίας Τριάδος και θάφτηκε κοντά στο ιερό του Αγ.Ιωάσαφ του Μπέλγκοροντ.


Η αγιοκατάταξή του έγινε τον Αύγουστο του 2000. Το λείψανό του βρέθηκε άφθαρτο στις 20 Οκτωβρίου/2 Νοεμβρίου 2012.
 
Πηγή: proskynitis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνωστες