Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα.

(Άγιος Ιωάννης Κασσιανός ο Ρωμαίος.)







Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)



"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Διωγμοί Χριστιανών και πιστοποιητικά φρονημάτων...

Πιστοποιητικό θυσίας στους θεούς... 250 μ.Χ.

Μια χειροπιαστή απόδειξη της ύπαρξης των διωγμών εις τους μη λατρευτές των αρχαίων θεών.

Περίπου το 250 μΧ κατά την διάρκεια των σύντομων, αλλά μανιωδών, διωγμών του Αυτοκράτορα Δέκιου, πρόσωπα που ήταν ύποπτα για Χριστιανισμό ήταν υποχρεωμένα να απαλλάξουν φανερά τους εαυτούς τους θυσιάζοντας στους παλιούς θεούς και μετά να λάβουν ένα πιστοποιητικό για να προστατεύουν τον εαυτό τους από περαιτέρω νομικές κατηγορίες. Αυτό το παράδειγμα προέρχεται από ένα πάπυρό που βρέθηκε στον Οξύρυνχο. (Πηγή: William Stearns Davis ed. «Readings in Ancient History: Illustrative Extracts from the Sources», William Stearns Davis, 2 Vols. (Boston: Allyn and Bacon, 1912-1913), Vol. II: Rome and the West, p. 289. Scanned by: J. S. Arkenberg, Dept. of History, Cal. State Fullerton)


 
Προς τους εντεταλμένους υπαλλήλους της θυσίας στο χωριό του νησιού του Αλέξανδρου.

Από τον Aurelius Diogenes, τον γιο του Satabus, του χωριού του νησιού του Αλεξάνδρου, ηλικίας 72 ετών με ουλή στο δεξί του φρύδι.

Έχω ήδη θυσιάσει τακτικά στους θεούς και τώρα κατά την παρουσία σας και σύμφωνα με το διάταγμα έκανα θυσία και έχυσα το ποτό της προσφοράς και γεύτηκα από την θυσία και αιτούμαι να πιστοποιήσετε το ίδιο. Έρρωσθε.

-----Δόθηκε απο εμένα , τον Aurelius Diogenes
-----Πιστοποιώ ότι τον είδα να θυσιάζει (υπογραφή σβησμένη)
 
Έγινε τον πρώτο χρόνο του αυτοκράτορα Καίσαρος Gaius Messius Quintus Trajanus Decius Pius Felix Augustus δεύτερη μέρα του μήνα Epith (26 Ιουνίου, 250 μΧ) (Πηγή: William Stearns Davis, ed.«Readings in Ancient History: Illustrative Extracts from the Sources», 2 Vols. (Boston: Allyn and Bacon, 1912-1913), Vol. II: Rome and the West, p. 289. Scanned by: J. S. Arkenberg, Dept. of History, Cal. State Fullerton)

Σε περίπτωση δε άρνησης θυσίας εις τα είδωλα των θεών, επακολουθούσαν οικτρά βασανιστήρια. Τέτοια περίπτωση είναι η περίπτωση των πρωτομαρτύρων Κερκύρας. 
 
Πηγή: katohika.gr
 
(Σχόλιο Εγκολπίου: Πολλοί νεοεμφανιζόμενοι υποστηρικτές της ποιητικής μυθολογίας των Ομήρου και Ησιόδου, συκοφαντούν τους Χριστιανούς για δήθεν διωγμούς που διεξήγαγαν εναντίον των παγανιστών... Πράγμα ψευδές και συκοφαντικό από ιστορικής άποψης, αφού κανένα κείμενο αρχαίο δεν εεπιβεβαιώνει με ασφάλεια τέτοια φαινόμενα. Υπάρχουν νόμοι που προστάτευαν τους Χριστιανούς από την παγανιστική πρακτική των βασανηστιρίων, αποκεφαλισμών, θανάτω στην πυρά, και άλλα πολτισμένα των αρχαίων ειδωλολατρών, αλλά πουθενά δε υπάρχει νόμος που να καταδικάζει σε θάνατο κάποιον επειδή είναι λάτρης του ποιητικού μυθεύματος που ακούει στο όνομα Δίας, ή Άρτεμις κλπ... Αντιθέτως πολλές αποδείξεις υπάρχουν ότι οι ειδωλολάτρες φόευαν τους Χριστιανούς και μάλιστα ζητούσαν και πιστοποιητικό φρονημάτων θρησκείας... Όπως βλέπετε και στο παραπάω κείμενο... Ο Πλάτων θεωρούσε τον Όμηρο και τον Ησίοδο ως κακά πρότυπα για τους νέους και γι' αυτό στα πολιτικά του απαγόρευε την διδασκαλία των ποιημάτων τους... Ο Πλάτων (428-347 π.Χ.) φυγάδευσε κυριολεκτικά τον Όμηρο από την «Πολιτεία» του, διότι θεώρησε ότι οι ανήθικοι μύθοι για τους θεούς αποτελούν επιζήμια πρότυπα για τους νέους. Τόνισε εμφαντικά ότι ο 'Ομηρος και ο Ησίοδος έπλασαν ψευδείς και ανάξιους μύθους για τους θεούς (Πολιτ. 368Α-3830). Αρνήθηκε ουσιαστικά την πατρώα ειδωλολατρική θρησκεία και προσηλώθηκε στη δική του ιδεατή θεότητα, το «Όντως Όν». Χαρακτηριστικά είναι τα εξής αποφθέγματα του μεγάλου φιλοσόφου, τα οποία προδίδουν τις μονοθεϊστικές αντιλήψεις του: «Ό δη Θεός ημίν πάντων χρημάτων μέτρον αν εϊη μάλιστα» (Νομ. IV 716βε), «Όμοιούσθαι θεώ» (Πολ. 613Β), «Ο Θεός έχει ταις χερσίν αυτού την αρχήν, το μέσον και το πέρας πάντων των όντων» (Νομ. Δ' 713ε). Κάποιοι μασσωνοκινούμενοι κατά τον κ. Φουράκη, έμφανίζονται ως ελληνοκενρτικοί αλλά κατά δήλωση και πάλι του εν λόγω κυρίου έιναι κοινοί απατεώνες... δείτε το βίντεο εδώ
 
Πηγή: katohika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνώστες