Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα.

(Άγιος Ιωάννης Κασσιανός ο Ρωμαίος.)







Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)



"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Προσκυνητής στο άφθαρτο λείψανο του Αγίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου στη Μονή Μπίστριτσα, Ρουμανία.

 
 
Στην Ρουμανία όταν λες Μπίστριτσα η σκέψη σου πηγαίνει σε δύο διασημα μοναστήρια της Ρουμανικής Ορθοδοξίας. Στη παλιά ησυχαστική λαύρα της Μολδαβίας και στη Βίλτσεα στα όρη Καπατσάνιι κοντά στον ποταμό Μπίστριτσα. Και όπως ο ποταμός που κυλώντας αφήνει τα ίχνη του στα τείχη της μονής έχει την ονομασία ''γρήγορος'' (bistro στα σλάβικα ), έτσι και ο χρόνος που κυλάει γρήγορα και αδυσώπητα έχει αφήσει τα ίχνη του στις πέτρες της εκκλησίας που έχτισε η οικογένεια Κραϊοβέσκου.
 
Στα 1497 ο Μπάρμπου Κραϊοβέσκου έχτισε μια εκκλησία. Πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη συνενοήθηκε μ’ έναν τούρκο για να αγοράσει τα λείψανα του Αγίου Γρηγορίου. Δεχόμενος τις απαιτήσεις του τούρκου έβαλαν σε μια ζυγαριά το λείψανο από την μια μεριά και από την άλλη χρυσα νομίσματα. Ενώ είχε βάλει ελάχιστα νομίσματα, το λείψανο σηκώθηκε και στάθηκε στο ίδιο ύψος. Οταν είδε ο τούρκος το θάυμα φώναξε: ’’Κοίτα ο χριστιανός στον χριστιανό πάει’’. Έτσι έφερε τα λείψανα στη Μονή Μπίστριτσα της Ολτενίας οπου γίνονται πολλά θαύματα.
 
Το μοναστήρι το έκλεισαν οι κομμουνιστές το 1959 και το μετέτρεψαν σε επαγγελματική σχολή του υπουργειου υγείας. Το άφθαρτο άγιο λείψανο περίμενε 25 ολόκληρα χρόνια να ξανανοίξει ο Ναός. Αυτό έγινε το 1984 με τιτάνιες προσπάθειες του επισκόπου Γερασίμου Κρίστεα.

Ένα θαύμα του Αγίου!
 
Στις 21 Ιουνίου 1958 ένας κλέφτης έσπασε την πόρτα της μονής και έκλεψε το μεγάλο δάκτυλο από το δεξί χέρι του Αγ. Γρηγορίου.
 
Ο ιερέας άρχισε να προσεύχεται θερμά ήταν και οι δύσκολοι καιροί των διωγμών. Την αμέσως επόμενη νύχτα ο ιερέας είδε στον ύπνο του τον Άγιο Γρηγόριο ο οποίος του είπε: ’’Σήκω και πήγαινε στο χωριό Μουερεάσκα στο σπίτι του Ίον Φλορέσκου και πες του να μου δώσει πίσω ότι έκλεψε! Την επόμενη μέρα ο τρομαγμένος ιερέας πήγε και έφερε πίσω στο Ναό το δάκτυλο.
 
Η μνήμη του εορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου.
 
Πηγή: proskynitis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνώστες