Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα.

(Άγιος Ιωάννης Κασσιανός ο Ρωμαίος.)







Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)



"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Προσκυνητής στο άφθαρτο λείψανο του Αγίου Ιωσήφ του Νέου.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiw2dQBFvWf6CtSjMw7uubw6mJQ4b2nIO0ud8FgLukhHyNu8PZMrpGYFh_hyphenhyphenml4zGozjLv3hywzPA6EwJvefFwOYLaDiFHdQe5O_l8FuhAHODlZnxsYAxvfZCduEAP73I4c4rz6irJ-dfM/s320/sf+iosif+2.jpg

Γεννήθηκε το 1568 στη Ραγούζα της Δαλματίας. Το όνομά του ήταν Ιάκωβος. Ο πατέρας του Iωάννης ήταν Βενετός καραβοκύρης και πνίγηκε όταν ο άγιος ήταν 12 ετών ενώ η μητέρα του Αικατερίνη είχε γεννηθεί στη Λήμνο. Όταν ήταν 12 ετών πέθανε ο πατέρας του και η μητέρα του τον έστειλε σχολείο στην Οχρίδα. Στα 15 του μπήκε στη μονή της Οχρίδας όπου έμεινε 5 χρόνια. Το 1588 ήρθε στο Αγ. Όρος και έγινε μοναχός στη Μονή Παντοκράτορος με το όνομα Ιωσήφ.

Εκεί εκτιμώντας τα πνευματικά του χαρίσματα χειροτονήθηκε ιερέας. Επίσης εμόνασε στις μονές Μεγίστης Λαύρας, Χιλανδαρίου, Ξηροποτάμου και Βατοπαιδίου. Ήταν ηγούμενος για 6 χρόνια στο μοναστήρι του Αγ. Στεφάνου στην Ανδριανούπολη και μετά ψηφήστικε ηγούμενος στην Κουτλουμουσίου. Εκεί υπήρχαν πολλοί Ρουμάνοι μοναχοί.


Το άφθαρτο λείψανο του Αγίου Ιωσήφ του Νέου, Καθεδρικός Ναός Τιμισοάρας.

 
 
Μετά το θάνατο του μητροπολίτη Τιμισοάρας (Ρουμανία) πρότειναν στον Αγ. Ιωσήφ, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε αποτραβηχθεί στη Μονή Βατοπαιδίου, να γίνει μητροπολίτης Τιμισοάρας. Λέγετε ότι την ημέρα όπου έφτασε στην Τιμισοάρα οι πιστοί έφεραν μπροστά του έναν παράλυτο τον οποίο και θεράπευσε με τις προσευχές του. Έμεινε στον επισκοπικό θρόνο 3 χρόνια και αποσύρθηκε στη μονή Πάρτος. Εκεί εκοιμήθη σε ηλικία 88 ετών.


 

Τα λείψανα του μεταφέρθηκαν στη Μητρόπολη της Τιμισοάρα το 1956 και κατά την εκταφή εξήλθε μια άρρητη ευωδία. Εκεί βρίσκονται και σήμερα και επιτελεί πολλά θαύματα. Ανακυρήχθηκε άγιος από την Ρουμανική Εκκλησία στις 7 Οκτωβρίου 1956 και από τη Σερβική εκκλησία στις 27 Μαΐου 1965. Η μνήμη του εορτάζεται στις 15 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: proskynitis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνώστες