Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα.

(Άγιος Ιωάννης Κασσιανός ο Ρωμαίος.)







Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)



"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Άγιος ιερομάρτυς Φιλόσοφος και τα τέκνα αυτού.


Ο Άγιος Ιερομάρτυς Φιλόσοφος (Νικολάγιεβιτς Ορνάτσκιυ) γεννήθηκε στο χωριό Εργά της επαρχίας Νόβγκοροντ.Ο πατέρας του ήταν ιερέας Το 1885 τελείωσε τη θεολογική ακαδημία της Αγίας Πετρουπόλεως και νυμφεύθηκε την Ελένη Ζαοζέρκοϋ. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εργάσθηκε ποιμαντικά αναπτύσσοντας ένα τεράστιο φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο.
 
Συνδέθηκε πνευματικά με τον Πατριάρχη Τύχωνα και κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου στάθηκε στο πλευρό των τραυματισμένων στρατιωτών και των οικογενειών τους. Ο υιός του Νικόλαος υπηρετούσε με ανώτερο βαθμό στο 9ο τάγμα του Ρωσικού και ο υιός του Boris είχε διορισθεί ως αρχηγός της 23ης ταξιαρχίας πυροβολικού και πολέμησε ηρωικά στο αυστρο-ουγγρικό μέτωπο.
 
 
 Ο Άγιος Ιερομάρτυς Φιλόσοφος με τον Άγιο Ιωάννη της Κροστάνδης. Κάποιοι μιλούσαν εναντίον της πολυτελούς ενδυμασίας του Αγίου Ιωάννου, όμως Ο Κύριος ήξερε την καρδιά του Ιερέως του.

Ο ένας από τα αδέλφια του, ο π. Ιωάννης Ορνάτσκυ νυμφεύτηκε την ανηψιά του Αγίου Ιωάννη της Κρονστάνδης κι υπηρέτησε στην Αγία Πετρούπολη.Ο Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης αγαπούσε πολύ τον π.Φιλόσοφο και τον επισκεπτόνταν συχνά στο σπίτι του.

 
 
Μετά την επανάσταση του 1917 ο π.Φιλόσοφος συνέχισε με περισσότερο ζήλο να κυρήττει,να λειτουργεί και να κάνει ομιλίες στους πιο επικίνδυνους χώρους.Ανάμεσα στα θύματα των μπολσεβίκων συγκαταλέγεται και ο γαμπρός του π.Φιλοσόφου,ο π.Πέτρος Σκίπετρωφ.Ήταν αυτόπτης μάρτυς του μαρτυρίου του γαμπρού του.
 
 
Όλη αυτή η βία όμως δεν ήταν ικανή να κάμψει το ηρωικό και μαρτυρικό φρόνημα του ιερέα.Ο εκδότης των ''Νέων Καιρών''Σουβόριν του έγραψε:«π. Φιλόσοφε,εσύ είσαι η μοναδική ελπίδα μας. Όλοι οι άλλοι γύρω μας σιωπούν».
 
Ο Άγιος Ιερομάρτυς Φιλόσοφος συνελήφθη, στις 20 Ιουλίου 1918, μαζί με τους υιούς του από άνδρες της κρατικής ασφάλειας, που τους μετέφεραν στις φυλακές της Κροστάνδης. Εκτελέσθηκαν διά τουφεκισμού, δίδοντας έτσι τη μαρτυρία της πίστεώς τους στον Κύριο και Θεό μας. Η μνήμη του τιμάται στις 31 Μαίου.
 
Πηγή: proskynitis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνώστες