Η απληστία τυραννεί, η πλεονεξία καταδυναστεύει, το ψέμα υπερηφανεύεται, η εμπιστοσύνη προς τους άλλους χάθηκε, η αλήθεια εγκατέλειψε την γη.

(Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.)Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014

Ήταν ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος κατά των ελληνικών ονομάτων;

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δυστυχώς διαστρεβλώνουν συνειδητά και συστηματικά κείμενα πατέρων της Εκκλησίας, για να προκαλέσουν εντυπώσεις και να υποστηρίξουν ανιστόρητες αντιεκκλησιαστικές θέσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται (και πάλι) για ένα χωρίο του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου.

Συγκεκριμένα, ισχυρίζονται ότι ο Χρυσόστομος προτρέπει τους γονείς να μην δίνουν ελληνικά ονόματα στα παιδιά τους. Ας δούμε όμως τι πραγματικά έχει διασωθεί σε κώδικες (αυθεντικά χειρόγραφα).

Ιωάννου Χρυσοστόμου «Περί κενοδοξίας και ανατροφής των τέκνων», 47: «Κανένας λοιπόν ας μη σπεύδει να δώσει στα παιδιά τα ονόματα των προγόνων, του πατέρα δηλαδή, της μητέρας, του πάππου και του προπάππου, αλλά να δίνονται τα ονόματα των δικαίων, των μαρτύρων, των επισκόπων, των αποστόλων».

Να πώς, κακοπροαίρετοι άνθρωποι, πετσοκόβουν αντιεπιστημονικά το παραπάνω αυθεντικό κείμενο. Θαυμάστε μαεστρία: «Κανείς δεν πρέπει στα παιδιά του, των (Ελλήνων) προγονών να καλεί τα ονόματα, του πατέρα, της μητέρας, του παππού και του προπάππου, αλλά αυτά των δικαίων, (της Παλαιάς Διαθήκης)».

Δηλαδή:
 
1) Αυθαιρετούν κάνοντας ένα λογικό «σάλτο μορτάλε». Με το ζόρι «βαφτίζουν» τον «πατέρα», την «μητέρα», τον «παππού» και τον «προπάππου» του αυθεντικού κειμένου καθαρόαιμους Παγανιστές-ειδωλολάτρες «Έλληνες».
 
Μήπως τους διέφυγε, ότι ο Χρυσόστομος απευθύνει τις οδηγίες αυτές προς Χριστιανούς γονείς και όχι προς παγανιστές;

2) Εσκεμμένα δεν παραθέτουν ολόκληρο το κείμενο, ώστε να προβάλλουν την κατηγορία ότι ο Χρυσόστομος δήθεν προτείνει μόνο τα ονόματα των δικαίων (των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης). Όμως ο Χρυσόστομος προσθέτει: «τα ονόματα των μαρτύρων, των επισκόπων, των αποστόλων», πολλά από τα οποία φυσικά ήταν ελληνικά!

Παρακαλώ λοιπόν να είμαστε υποψιασμένοι και μην δεχόμαστε άκριτα οτιδήποτε «ανακαλύπτουν» (κατασκευάζουν) όψιμοι «μικροί (στο ήθος) εξερευνητές».

Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας είναι οι κατ’ εξοχήν εκφραστές του γνήσιου Ορθόδοξου ήθους. Με την αγιασμένη, ξέχειλη από αγάπη ζωή τους μας δείχνουν ότι ο δρόμος της Αγιότητας είναι δύσβατος μεν, αλλά ανοιχτός για όλους μας και είναι (για όσους τον περπατούν) γεμάτος από ασύγκριτη ευφροσύνη από αυτή τη ζωή!
 
Πηγή: oodegr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνωστες