Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα.

(Άγιος Ιωάννης Κασσιανός ο Ρωμαίος.)







Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)



"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Έρευνα: Πίστη και πολιτισμοί!


Λονδίνο

Αποτελέσματα έρευνας :Η πίστη στον Θεό είναι γνώρισμα της ανθρώπινη φύσης.

Η θρησκεία είναι γνώρισμα της ανθρώπινης φύσης, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι.

Μπορεί ο Καρλ Μαρξ να αποκαλούσε τη θρησκεία «όπιο του λαού», όμως σύμφωνα με νέα έρευνα οι θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι ενγενές χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Πόνημα διάρκειας τριών ετών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που συγκέντρωσε 40 διαφορετικές μελέτες από κράτη όπως η Κίνα, η Πολωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έδειξε ότι πολλοί πολιτισμοί πιστεύουν στη μετά θάνατον ζωή.

Ο καθηγητής Ρότζερ Τριγκ, ένας από τους επικεφαλείς του εγχειρήματος, δήλωσε ότι τα παιδιά σκέφτονται από τη φύση τους με θρησκευτικό τρόπο, ενώ πολλοί ενήλικοι διαβλέπουν κάποιον «σκοπό» ή «παρέμβαση» στον κόσμο. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που θα δημοσιευθούν σε δύο ξεχωριστά βιβλία από τον ψυχολόγο δρ. Τζάστιν Μπάρετ, δείχνουν ότι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών αντιλαμβάνονται την έννοια των «υπερφυσικών» ιδιοτήτων.

Σε ένα τεστ, ζητήθηκε στα παιδιά να απαντήσουν στο εάν η μητέρα τους γνώριζε το περιεχόμενο ενός κλειστού βιβλίου. Τα παιδιά ηλικίας τριών χρόνων πίστευαν ότι η μητέρα τους και ο Θεός θα γνώριζε πάντα το περιεχόμενο, ενώ από την ηλικία των τεσσάρων τα παιδιά είχαν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι η μητέρα τους δεν είναι παντογνώστης.

Άλλη έρευνα του πανεπιστημίου του Τσινγκχουά της Κίνας και του Βασιλικού πανεπιστημίου του Μπέλφαστ έδειξαν ότι οι πολιτισμικές διαφορές δεν αποτελούν εμπόδιο στην πεποίθηση ότι η ψυχή συνεχίζει να υπάρχει κατά κάποιον τρόπο μετά τον θάνατο.

Η μελέτη δεν επιδιώκει να αποδείξει την ύπαρξη ή μή του Θεού, ωστόσο, ενδέχεται να επηρεάσει τις θρησκευτικές ελευθερίες. «Εάν υπάρχει κάτι τόσο ριζωμένο στην ανθρώπινη φύση, η ματαίωσή του δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να επιδιώξουν τα βασικά τους ενδιαφέροντα» είπε στο CNN ο δρ. Τριγκ. «Η θρησκεία δεν αποτελεί ζήτημα λίγων ανθρώπων, είναι βασική ανθρώπινη φύση. Αυτό δείχνει ότι είναι περισσότερο παγκόσμια, διαδεδομένη και βαθιά ριζωμένη. Πρέπει να ληφθεί υπ' όψη. Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν είναι εκεί» προσέθεσε.
πηγή: tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνώστες