Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα.

(Άγιος Ιωάννης Κασσιανός ο Ρωμαίος.)







Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)



"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Ιαπωνίας! (+1912)


Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στο Σμολένσκ της Ρωσίας το 1836. Οι γονείς του είχαν βαθύτατη ευσέβεια. Ο πατέρας του ήταν Διάκονος και η μητέρα του κόρη Διακόνου επίσης.


Ο Ιβάν, όπως ονομαζόταν, φλογιζόταν από πόθο να αφιερωθεί στον Χριστό και μάλιστα να υπηρετήσει τον Κύριο ως Ιεραπόστολος. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή της Πετρουπόλεως. Εκάρη μοναχός, λαβών το όνομα Νικόλαος, και εν συνεχεία έγινε διάκονος και πρεσβύτερος το 1860.


Η ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας διώρισε τον Άγιο ως εφημέριο του ρωσικού Προξενείου της Ιαπωνίας. Με πολλή χαρά ο Άγιος απεδέχθη τον διορισμό και έφθασε, μέσω Σιβηρίας, στην Ιαπωνία τον Ιούλιο του 1861. Η ανωτέρω ημερομηνία είναι η απαρχή της ιδρύσεως στην Ιαπωνία της Ορθοδόξου τοπικής Εκκλησίας.

Επί τέσσερα έτη προσευχόμενος ασχολείτο με την εκμάθηση της Ιαπωνικής γλώσσας και προετοίμαζε τον τρόπο διακονίας του εκεί. Οι νόμοι της Ιαπωνίας ώριζαν την ποινή του θανάτου για τους ασκούντας προσηλυτισμό.

Η ιεραποστολή άρχισε εντός του προξενικού οικήματος. Ο διδάσκαλος της ξιφασκίας του υιού του Προξένου, Σαβάμπε Τακουμάρο, αποδέχθηκε την Ορθοδοξία. Αυτόν ακολούθησαν ο ιατρός Σακάϊ και έτερος ευγενής ο Ουράνο. Αυτοί κατηχηθέντες επιμελώς βαπτίσθηκαν το 1868, και συνέβαλαν σημαντικά στο έργο της ιεραποστολής. Προσετέθησαν και έτεροι ευγενείς στην πρώτη ομάδα των πιστών.

Η ρωσική Εκκλησία ίδρυσε επίσημη ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Ιαπωνία. Ο Άγιος Νικόλαος εντός του Προξενείου διδάσκων την ρωσική γλώσσα επιτελούσε το ουσιαστικό έργον της ιεραποστολής. Συγχρόνως μετέφραζε την Καινήν Διαθήκην και έτερα λειτουργικά κείμενα στην Ιαπωνική.

Όταν επέτρεψαν οι συνθήκες εγκαταστάθηκε ο Άγιος  στο Τόκιον και με την κάλυψη της Πρεσβείας ίδρυσε Σχολείο. Το πρωΐ δίδασκε την ρωσική γλώσσα και το βράδυ επιτελούσε το ιεραποστολικό έργο του. Μέχρι το έτος 1872 το έργο της ιεραποστολής στην Ιαπωνίαν βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση και διωγμό. Μετά ταύτα ήρθησαν τα απαγορευτικά μέτρα και επετράπη το έργον της ιεραποστολής. Το 1875 οι Ορθόδοξοι έγιναν 500, το 1876 1000, το 1878 4115. Κατ' αυτό το έτος υπήρχον 8 ιθαγενείς ιερείς και 78 λαϊκοί ιεροκήρυκες!

Το 1879 η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας ίδρυσε την πρώτη Επισκοπή και εξέλεξε ως πρώτο Επίσκοπο τον Άγιο Νικόλαο με το τίτλο του επισκόπου Ραβέλκυ. Το έτος αυτό κτίσθηκε ο πρώτος Ναός στο Τόκιο του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού. Οι Ορθόδοξοι τότε ήταν 6000!

Το 1906 προήχθη ο Άγιος σε Αρχιεπίσκοπο Ιαπωνίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος κοιμήθηκε εν Κυρίω στις 2 Φεβρουαρίου του έτους 1912. Η Αρχιεπισκοπή της Ιαπωνίας αριθμούσε τότε 40.000 πιστούς και ήταν θαυμάσια οργανωμένη, υπηρετούσαν τότε πλήθος ντόπιων ιερέων και πολλών στελεχών. Κατά την εξόδιο ακολουθία του Αγίου, ο αυτοκράτωρ της Ιαπωνίας απέστειλε στεφάνι.

Χαρακτηρίζεται ο Άγιος Νικόλαος Κασάτκιν ως ένας εκ των σπουδαιοτέρων ιεραποστόλων όλων των εποχών. Είχε ένθεο ιεραποστολικό ζήλο, αγάπησε τον λαό των Ιαπώνων, γι'αυτό και αρνήθηκε να γίνει Επίσκοπος Κίνας, διότι έπρεπε να εγκαταλείψει τους Ιάπωνες πιστούς. Είχε θαυμαστή υπομονή και επιμονή. Διακρινόταν γιά την σοφία, την σύνεση και την διάκριση. Στον ρωσοϊαπωνικό πόλεμο (1904 - 1905) ενήργησε ως Επίσκοπος Ιαπωνίας και όχι ως ρώσος. Συμπαραστάθηκε κατά τον πόλεμο στον λαό της επισκοπής του ως αληθινός πατέρας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνώστες