Η απληστία τυραννεί, η πλεονεξία καταδυναστεύει, το ψέμα υπερηφανεύεται, η εμπιστοσύνη προς τους άλλους χάθηκε, η αλήθεια εγκατέλειψε την γη.

(Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.)Τούτον Δανιήλ υιόν ανθρώπου λέγει είναι, ερχόμενον πρός τον Πατέρα, και πάσαν την κρίσιν και την τιμήν παρ'εκείνου υποδεχόμενον

(Αποστολικαί Διαταγαί, Ε΄, ΧΧ 10, ΒΕΠ 2,92)
Αγία τριάδα


Εθεώρουν έως ότου θρόνοι ετέθησαν και παλαιός ημερών εκάθητο, και το ένδυμα αυτού λευκόν ωσεί χιών, και η θρίξ της κεφαλής αυτού ωσεί έριον καθαρόν... εθεώρουν εν οράματι της νυκτός και ιδού μετά των νεφελών του ουρανού ως υιός ανθρώπου ερχόμενος ην και έως του παλαιού των ημερών εφθασε...

(Δανιήλ Ζ', 9 και 14)"Πιστεύοντες εις ένα Θεόν εν Τριάδι ανυμνούμενον, τας τιμίας Αυτού εικόνας ασπαζόμεθα."

(Πρακτικά εβδόμης Οικουμενικής συνόδου, Τόμος Β' σελ. 883)

Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Βρετανικό Πανεπιστήμιο λέει σε φοιτητές ότι θα παίρνουν χαμηλούς βαθμούς αν δεν χρησιμοποιούν γλώσσα ουδέτερου φύλου.

Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Hull στην Αγγλία πρέπει να χρησιμοποιούν γλώσσα ουδέτερου φύλου στις εκθέσεις τους – ή κινδυνεύουν να χάσουν βαθμούς.

Σύμφωνα με έγγραφα που λήφθηκαν από την εφημερίδα Sunday Times, στους μαθητές είπαν «να γνωρίζετε την ισχυρή και συμβολική φύση της γλώσσας και να χρησιμοποιείτε ευαίσθητους σχηματισμούς γλώσσας για το φύλο. Η μη χρησιμοποίηση ευαίσθητης γλώσσας για το φύλο θα επηρεάσει τον βαθμό σας».

Το έγγραφο, το οποίο κυκλοφόρησε μετά από αίτηση για την Ελευθερία Πληροφοριών, ήταν μέρος ενός μαθήματος για τον θρησκευτικό ακτιβισμό που διδάσκεται στο πανεπιστήμιο.

Ακαδημαϊκοί επέκριναν την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την «γλωσσική αστυνόμευση».

Ο Frank Furedi, ομότιμος καθηγητής της κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, είπε στην Sunday Times: «Συνήθως τέτοιες απειλές είναι έμμεσες και δεν διατυπώνονται όπως στην περίπτωση του Hull.

«Αυτή η γλωσσική αστυνόμευση χρησιμοποιείται ως καταναγκαστικό εργαλείο για να επιβάλει μια κομφορμιστική προοπτική. Η εναλλακτική λύση είναι να πληρώσεις ένα πρόστιμο που πήρες χαμηλό βαθμό».

Έχει γίνει όλο και περισσότερο κοινό για τα πανεπιστήμια να συμβουλεύουν τους μαθητές τους να χρησιμοποιούν γλώσσα ουδέτερου φύλου, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα πανεπιστήμιο είπε ότι αν δεν το κάνεις θα επηρεάσει το βαθμό του μαθητή.

Πολλά πανεπιστήμια συμβουλεύουν τους μαθητές να μην χρησιμοποιούν το «αυτός» ή «τον» ως αντωνυμία προεπιλογής, προτείνοντας να χρησιμοποιούν αντί για το «αυτός ή αυτή» το «αυτοί».

«Ο Οδηγός για Περιεκτική Γλώσσα» του Πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan δίνει εναλλακτικές λύσεις για γλώσσα ουδέτερου φύλου για 34 λέξεις ή φράσεις.

Σημείωση: Η γλώσσα ουδέτερου φύλου αφαιρεί συνήθως το συνθετικό ”άντρας”, στα αγγλικά ”man”. Η λέξη ”ανθρωπότητα” που στα αγγλικά είναι και ”mankind”, αντικαθίσταται από το ”humanity”. Το πανεπιστήμιο είπε σε μια δήλωση ότι το έγγραφο «δεν κάνει απαιτήσεις, δεν απαγορεύει τίποτα και δεν φέρει κυρώσεις.»

Πηγή: aktines.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζητηση

Αναγνωστες