Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Νιγηρία, οι χριστιανοί βρίσκονται στο στόχαστρο της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Tης Ντομινίκ Κινιό, Ιούνιος 22 2012

«Πρόκειται περί συστηματικής εξολόθρευσης». Ο Ιταλός υπουργός διεθνούς συνεργασίας δεν μασάει τα λόγια του προκειμένου να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τη Νιγηρία. Δεν είναι δυνατό να περιμένουμε, χωρίς καμία αντίδραση, κάθε Κυριακή, την καταμέτρηση των νεκρών από τις επιθέσεις κατά χριστιανικών εκκλησιών στο βορρά της χώρας. Ο υπουργός Αντρέα Ρικάρντι, ιδρυτής της κοινότητας της θείας πρόνοιας, μιας διεθνούς οργάνωσης με έντονη ειρηνευτική δράση, εκφράζει την ανησυχία του στην καθημερινή εφημερίδα «λα ρεπούμπλικα». Οι βιαιότητες ενάντια σε τρεις ρωμαιοκαθολικές και προτεσταντικές εκκλησίες στις 17 Ιουνίου, προκάλεσαν πολυάριθμα θύματα: μεταξύ των χριστιανών πιστών, των δυνάμεων της τάξης, αλλά και μουσουλμάνων, που έπεσαν θύματα των αντιποίνων νεαρών οργισμένων χριστιανών. Τελευταίος απολογισμός: 50 νεκροί και 150 τραυματίες.  

Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτοκτονίας ανέλαβε η ισλαμική οργάνωση «μπόκο χαράμ» σε μια προσπάθειά της να αποδείξει πως η επιχείρηση καταστολής που έχει εξαπολύσει εναντίον της η κυβέρνηση της Νιγηρίας δεν μπορεί να εμποδίσει το καταστροφικό της έργο: «ο Αλλάχ μας έδωσε τη νίκη στις επιθέσεις μας ενάντια στις εκκλησίες στο Καντούνα και τη Ζαρία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης. Την προηγούμενη Κυριακή οι επιθέσεις είχαν στοχεύσει άλλες δύο εκκλησίες, στο κέντρο και στα βορειοανατολικά της χώρας. Και ούτω καθ' εξής... Από το 2009 «μπόκο χαράμ» έχει εξαπολύσει μια τρομοκρατική εκστρατεία στοχεύοντας τις δυνάμεις της τάξεως, κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη χριστιανικών κοινοτήτων, με πάνω από 1.000 θύματα.

«Η διαστροφική στρατηγική της "μπόκο χαράμ" αποσκοπεί στην πυροδότηση ενός εμφυλίου πολέμου», αναλύει ο Αντρέα Ρικάρντι. Και σχεδόν πέτυχε τον στόχο της, καθώς ομάδες νεαρών χριστιανών, παρά τις προσπάθειες πολλών θρησκευτικών τους αξιωματούχων να τους αποτρέψουν, ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση του τρόμου, στρέφονται με βίαιες διαθέσεις κατά των διωκτών τους, αλλά και των μουσουλμάνων γειτόνων τους, προκαλώντας με τη σειρά τους νέα θύματα και καλλιεργώντας το έδαφος για νέα «αντίποινα» εκ μέρους των μουσουλμάνων. Έτσι η «μπόκο χαράμ» πετυχαίνει τους στόχους της, διχάζει αυτό το πυκνοκατοικημένο αφρικανικό κράτος και οξύνει τα εθνοτικά και θρησκευτικά μίση. Με κίνδυνο να προκαλέσει αλυσιδωτές αποσταθεροποιήσεις.

Πηγή: ppol.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου